Upfronts 2022
Mèdia 21/05/2022

Les 10 sèries més prometedores de la televisió americana per al curs que ve

Les cadenes en obert presenten les seves apostes enmig d'un clima de gran transformació

5 min
Hillary Swank, a l'esquerra, protagonitza 'Alaska'

BarcelonaHan passat tres anys des de l'última vegada que la televisió americana va celebrar la setmana dels Upfronts, el gran aparador de les cadenes per presentar les sèries capdavanteres de la temporada següent. Però mentre el covid feia de les seves el món audiovisual es movia de pressa, sorgien noves i potents plataformes i els canals en obert perdien rellevància davant l'ofensiva dels grans pressupostos de Netflix, Amazon Prime, Disney+ i similars. És per això que enguany el focus estava posat, no només en les novetats de les futures graelles, sinó també en els aspectes econòmics del negoci. Els Upfronts, al final, no són només una desfilada de títols, sinó que bona part dels grans contractes publicitaris es lliguen aleshores. Més de 10.000 milions de dòlars estaven en joc enguany.

El canvi de cicle és evident. El 2019, última edició presencial d'aquest mercat, els anunciants van dedicar només el 10% dels seus pressupostos a l'streaming. Enguany, segons diverses centrals de compres citades pel New York Times, gairebé el 50% es destina a les plataformes. De fet, la nova era l'han fet evident els mateixos operadors: els grans grups tradicionals també han entrat al negoci del vídeo a demanda, de manera que els seus actes centrals estan protagonitzats per les sèries premium de les seves plataformes per subscripció, mentre que la televisió en obert cedeix el lloc hegemònic que ha mantingut durant dècades. Tot i així, alguns dels projectes criden l'atenció i tenen pinta d'acabar arribant a Europa a través dels serveis en streaming. Aquesta és una selecció dels deu més destacats.

Alaska (ABC)

Una de les propostes més ambicioses és aquest drama protagonitzat per una Hilary Swank (Million dollar baby) que encarna una periodista caiguda en desgràcia. Buscant la seva redempció professional i personal, abandona la seva vida de perfil alt a Nova York per acceptar una feina molt més senzilla en un modest diari d'Anchorage. L'impulsor de la sèrie és Tom McCarthy, director de cinema amb un Oscar pel guió de la pel·lícula Spotlight i responsable, rere les càmeres, de la sèrie Por 13 razones.

Not yet dead (ABC)

Gina Rodríguez intentarà repetir l'èxit de Jane the virgin amb el seu nou projecte: una comèdia que segueix les desventures d'una dona que intenta engegar de nou la carrera que va posar en pausa una dècada enrere. Acabada de separar de la seva nòvia, sense un ral i sentint-se ja vella, aquest petit desastre amb potes –segons descripció pròpia– torna a Pasadena, on tothom sembla insolentment feliç mentre ella només troba feina com a redactora d'obituaris. Haver de compartir pis amb una persona esquerpa no contribuirà gens a posar-li les coses fàcils.

East New York (CBS)

Quan la Regina Haywood (Amanda Warren, The leftovers) és nomenada capitana de policia per comandar una comissaria de la part de Brooklyn més obrera, veu com les seves receptes creatives per mantenir l'ordre topen amb uns agents que no tenen gens de ganes de fer les coses d'una manera diferent. El clima social està enrarit i el barri, a més, comença a acusar la pressió de la gentrificació. L'acompanyen en el repartiment Jimmy Smits, Richard Kind, Olivia Luccardi i Kevin Rankin, entre d'altres.

True lies (CBS)

A partir de la pel·lícula protagonitzada per Arnold Schwarzenegger i Jamie Lee Curtis el 1994, la CBS ha encarregat rejovenir aquella història, ara amb els actors Steve Howey i Ginger Gonzaga. Dirigida en el seu moment per James Cameron, el cineasta apareix ara com a productor executiu d'un projecte centrat de nou en una mestressa de casa que descobreix la identitat secreta del seu marit: no és l'assessor informàtic que assegura ser, sinó un espia. I, a partir d'aquí, l'arrossega en una missió vital que, de passada, els farà recuperar l'espurna perduda en el seu matrimoni.

The Winchesters (THE CW)

Aquest novembre, i després de quinze temporades, Sobrenatural es va acomiadar dels espectadors. Però la família protagonista encara guarda històries per explicar i The CW ha aprovat filmar un spin-off titulat The Winchesters centrat en el John i la Mary, els pares dels protagonistes de la sèrie original. El matrimoni Jensen i Danneel Ackles produeix aquesta sèrie amb rerefons romàntic sobre una parella que va haver de vèncer mil dificultats i, pel camí, va aprofitar per salvar el món. Aquesta ficció no serà l'única preqüela del canal, que també ha aprovat revisar els orígens de Walker –que al seu torn era un reboot del popular western protagonitzat per Chuck Norris– a la sèrie Walker: Independence.

Accused (Fox)

A partir de la sèrie antològica de la BBC del mateix nom, aquesta adaptació americana treballa amb la mateixa premissa: cada episodi comença directament en el judici i l'espectador no té els precedents per saber com ha arribat l'acusat al banc, ni de quin crim se l'acusa. El punt de vista sempre és el de la persona que s'enfronta al judici. L'equip de productors és de primera línia, ja que hi ha Howard Gordon i Alex Gansa, creadors de Homeland, i també el canadenc David Shore, l'inventor d'èxits com House, Battle Creek o The good doctor.

Monarch (Fox)

La música country mai no passa de moda als Estats Units i aquesta sèrie de la Fox fabula entorn d'un clan poderós. La Dotti Cantrell Roman i el seu marit Albie són responsables d'haver impulsat tota una dinastia d'artistes, però rere les resplendors de la seva figura s'hi amaga molt de rovell. El seu imperi se sustenta en una mentida que amenaça amb ser descoberta, així que el llegat està en perill. Susan Sarandon i Trace Adkins assumeixen els rols protagonistes en aquesta ficció en què canta Beth Ditto i que ha fitxat Jon Feldman (Sucesor designado) com a showrunner.

Krapopolis (Fox)

La Fox segueix sent referència a l'hora de parlar d'animació per a adults. La cadena ha confiat en Dan Harmon (Community, Rick & Morty) per tirar endavant Krapopolis, una visió descarnada i sarcàstica de l'Antiga Grècia. Una peculiar tropa d'herois, deus i monstres intenten conviure en una de les primeres grans ciutats del món, sense acabar matant-se els uns als altres. L'actriu Hannah Wassingham (la presidenta del club de futbol a Ted Lasso) presta la seva portentosa veu en un repartiment en què també hi ha Richard Ayoade, Matt Berry o Pam Murphy. El canal també prepara Grimsburg, una altra sèrie animada amb la veu de Jon Hamm fent de detectiu que intenta recuperar la seva dona.

Juzgado de guardia (NBC)

Al llarg de nou temporades i 193 episodis, Juzgado de guardia va narrar en to de comèdia les desventures d'un tribunal de Manhattan i, específicament, dels pobres encarregats del torn nocturn, amb l'heterodox jutge Harold T. Stone com a màxim responsable. Ara, la NBC vol donar un tomb a aquesta idea i ha demanat al guionista i productor Dan Rubin (Unbreakable Kimmy Schmidt) que s'inspiri en la sèrie original i la torni a la vida. En aquest cas, el personatge principal serà l'Abby Stone, filla del jutge original, que intenta seguir els passos professionals del seu pare, ja mort. John Larroquette repetirà en el seu paper de fiscal, tot i que en el present se suposa que està retirat. Un altre retorn per a la NBC és el de Quantum Leap, just quan es compleixen 30 anys de la seva desaparició de l'antena.

Avalon (ABC)

David E. Kelley és un dels showrunners més prolífics de la televisió, amb sèries com Ally McBeal, Boston Public o Big little lies i onze Emmys a la seva vitrina. Ara, a banda de tenir la sèrie Big sky a l'ABC, afegirà una segona ficció a aquesta cadena: Avalon. A partir d'una història curta de misteri del novel·lista Michael Connelly, s'explica un cas ocorregut en aquesta localitat de Catalina Island que dona títol a la sèrie. La xèrif d'Avalon, Nicole Searcy, comanda un petit grup d'agents que ha de resoldre l'afer en una ciutat de només 4.000 habitants però un milió de turistes.

Les que no sobreviuen

La cara dels Upfronts són les sèries que reben el plàcet per tirar endavant. Però la creu són les que oficialitzen la seva retirada. La NBC, per exemple, acomiada la setmana que ve la seva temporada final, i a més ha anunciat la fi d'Ordinary Joe, The Endgame, Kenan i Mr. Mayor. La CBS ha renovat alguns dels seus títols més veterans, com Blue Bloods (temporada 13), Navy: investigación criminal (20), NCIS: Los Angeles (14) o Swat (6), però ja ha posat data de sortida per a Magnum, B Positive, Bull, Good Sam, How we roll i United States of AI. Una de les cadenes que ha fet servir la dalla amb més decisió és The CW. El canal busca comprador i ha decidit que deixar llast pot ser una bona mesura per fer-lo més atractiu a inversions. Les sèries que cauen són 4.400, Naomi, Embrujadas, Dinasty, Legacies, Roswell New Mexico i Into the dark. Això sí, continuen títols com The Flash, Superman & Lois, All American, Kung fu, Walker, Riverdale i Nancy Drew.

A l'altre extrem, hi ha la cadena ABC, propietat de Disney, que manté la majoria de les apostes en curs. Cauen Queens i Promised land, totes dues debutants aquesta temporada, i també la veterana comèdia racial Black-ish, després de vuit cursos en antena. Pel que fa a la Fox, no ha aclarit encara quines seran les sèries que hauran d'abaixar la persiana. Com que s'està vivint la separació empresarial entre Fox i 20th Television, això ha complicat el repartiment de qui es queda què.

stats