PREMSA
Mèdia 19/05/2013

Arriba l'ARA Balears, el nou diari en català per a les Illes

La capçalera, germana de l'ARA, es publicarà per primera vegada aquest dijous

Ara
3 min

Barcelona.Les illes Balears tindran des d'aquest dijous un nou diari en català amb el naixement de l'ARA Balears. La nova capçalera, fruit de la iniciativa d'un grup de periodistes i empresaris mallorquins, ha rebut el suport de les empreses editores de l'ARA i del Diari de Balears i, de fet, substituirà als quioscos aquest últim rotatiu. Així, el dBalears -que des del novembre del 2011 encarta una versió reduïda de l'ARA- es publicarà dimecres per última vegada després de 17 anys, i a partir de l'endemà el nou ARA Balears n'agafarà el relleu com a capçalera de referència en català a l'arxipèlag.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En el seu manifest fundacional, que es pot consultar íntegre a la web www.arabalears.cat , el nou rotatiu es defineix com "un mitjà de comunicació modern, independent, rigorós i de qualitat", que pretén "esdevenir, a més d'un mitjà d'informació i anàlisi, un espai per al pensament crític i per a la construcció d'alternatives". "Farem un diari modern, que mira al futur, que creu en la innovació en el món periodístic, que fa servir el català amb tota normalitat i que té la vocació d'explicar el món en tota la seva complexitat des de la perspectiva d'un lector balear", explica la directora del diari, Catalina Serra. En aquest sentit, l'ARA Balears tindrà especial sensibilitat en tots els aspectes que afectin més directament la societat illenca, des del turisme i el model econòmic fins a l'educació, la cultura i el medi ambient.

La redacció de l'ARA Balears, formada per onze persones però que comptarà amb un bon nombre de col·laboradors especialitzats en diversos àmbits, elaborarà els seus propis continguts, especialment en les matèries que afectin més de ple l'actualitat de les Illes, i els completarà amb una part dels articles informatius i d'opinió que publiqui el diari ARA.

"No hi haurà un quadernet separat amb les informacions balears, sinó que s'aniran combinant en totes les seccions amb les que s'hagin fet des del Principat i que considerem que interessen el lector balear", diu Serra. Això inclourà, també, la traducció al català d'alguns articles del rotatiu nord-americà The New York Times , a més de sis suplements habituals de l'ARA: el cultural Play els divendres, el Criatures i l'Ara Llegim els dissabtes i el dominical Ara Tu , a més de l' Emprenem i les pàgines de Ciència els diumenges. Igual que el diari, aquests suplements també inclouran informació pròpia elaborada des de les Illes. A més, l'ARA Balears també adoptarà el disseny de l'ARA.

Paper, web i xarxes socials

Com va fer en el seu moment l'ARA, el nou diari naixerà directament com un mitjà multiplataforma, amb presència tant als quioscos com a internet, on ja disposa de la web -que de moment inclou dades bàsiques sobre el projecte i que a partir de les 0.00 hores de dijous contindrà tota la informació del dia actualitzada de manera constant-, a més d'un perfil a Facebook (facebook.com/AraBalears) i d'un compte de Twitter (@ARAbalears). Igual que l'edició impresa, la versió digital combinarà els continguts propis amb els de l'ARA, i hi sumarà també els d'algunes publicacions digitals locals de diversos punts de les Illes amb les quals s'estan tancant acords, amb l'objectiu de convertir-se en una xarxa que pugui arribar arreu de l'arxipèlag.

La presència a internet permetrà que l'ARA Balears pugui fer arribar fàcilment la informació d'última hora als lectors a través de l'ordinador, mentre que l'edició de paper es reservarà per a l'anàlisi en profunditat dels temes més destacats, els reportatges, les entrevistes i els articles d'opinió. Entre les firmes illenques que aportaran el seu punt de vista al diari hi ha les de l'actor Toni Gomila, el músic Joan Miquel Oliver, els escriptors Llucia Ramis i Guillem Frontera, les periodistes Marisa Goñi i Cristina Ros, el geògraf Climent Picornell, l'arquitecte Josep Quetglas, l'exregidora d'ICV Imma Mayol i l'advocat Miquel Capellà, que se sumaran a la nòmina d'articulistes de l'ARA i la completaran amb una visió més pròxima a la realitat de les Balears.

Al llarg dels últims dies s'han fet diversos actes per presentar el nou projecte a la ciutadania de les Illes, amb la presència de Carles Capdevila i Mònica Terribas, director i editora de l'ARA.

Dimarts, dos dies abans del naixement del nou diari, Toni Soler pronunciarà la conferència Humor i política al Teatre de Manacor, en un acte que també servirà per presentar l'ARA Balears.

stats