Mèdia13/05/2019

Alerta pel repunt d'estereotips en les informacions sobre violència masclista

Una anàlisi de les notícies dels mitjans constata que creix la sensibilització envers les víctimes i també els fills menors

Elena Freixa

BarcelonaLes informacions sobre violència masclista publicades als diaris l'any passat van ser nombroses i diverses pel que fa al contingut i el gènere, amb un predomini de les notícies sobre els assassinats de dones a mans d'homes. En el seu tractament, però, s'hi va detectar un repunt els "estereotips" i un cert "abús de les fonts no qualificades" com acostumen a ser els veïns, segons conclou l'anàlisi de mitjans escrits de l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC).

Inscriu-te a la newsletter Basades en fets realsTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L'estudi se centra en més de 411 peces aparegudes durant el 2018 a sis de les principals capçaleres que es venen a Catalunya -l'ARA, La Vanguardia, El Periódico, El País, El Punt Avui i El Mundo- i constata que predominen les informacions centrades en el crim masclista, però també destaca la presència de peces de sensibilització que donen veu a les víctimes i les entitats que treballen en l'atenció dels efectes d'aquestes violències.

Cargando
No hay anuncios

En el cas de l'ARA, els articles que van més enllà de la informació dels crims i busquen sensibilitzar sobre el problema polític i social de la violència masclista van representar més d'un terç de les peces analitzades, la xifra més alta entre les capçaleres, seguit d''El País', amb un 30%. És el cas dels articles "Els fills: armes i víctimes de la violència masclista" o '"Les víctimes més invisibles", sobre dones en risc d'exclusió que han patit violència masclista. Pel que fa a l'opinió, el treball constata un retrocés d'un 50% en columnes i articles sobre el tema respecte al 2017. Tot i així, el pes de l'opinió en el tractament de la violència masclista a l'ARA se situa en el 13% dels articles estudiats.

L'Associació de Dones Periodistes reivindica que es faci una aproximació àmplia a aquestes informacions, que doni més pes al context i al seguiment, sobretot perquè s'ha detectat que les peces tendeixen a tenir una extensió més gran. Les recomanacions inclouen centrar-se, més enllà del fet, en si en el vessant polític i social del problema i interpel·lar a les administracions per la resposta que es dona a la violència masclista.

Cargando
No hay anuncios

Les periodistes que han presentat l'estudi, Marta Corcoy i Cristina Guiu, han instat que els titulars prioritzin els elements informatius i defugin detalls que busquen "espectacularitat" o "groguisme" com ara donar detalls del 'modus operandi' en el cas dels crims masclistes. Han destacat com a element positiu que cada cop més els titulars de les notícies incorporen les víctimes col·laterals, com són els fills de la víctima, bé sigui perquè queden orfes o perquè han estat assassinats per l'agressor.

Corcoy i Guiu han subratllat que també cal avançar a l'hora de mostrar que l'acte violent té conseqüències negatives per als agressors. "Sovint la informació es queda en la detenció i no se'n fa un seguiment", han dit, i han proposat un enfocament que no oblidi les conseqüències penals per als agressors com una manera d'aïllar-los i eixamplar la mirada perquè la violència masclista es percebi com un problema social i públic i no com una qüestió aïllada i individual com es va tractar durant molt de temps.