06/05/2023

La BBC porta la mirada de Déu a la coronació

2 min
Un moment de la retransmissió de la BBC

La retransmissió de la BBC de la coronació de Carles III va mantenir les mateixes característiques que els altres grans esdeveniments vinculats a la monarquia, ja siguin jubileus, casaments o funerals. Hi ha una recerca de la perfecció televisiva combinada amb la litúrgia de l’acte:

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La realització acurada prioritza els plans equilibrats i visualment compensats. Hi ha obsessió per la simetria, especialment en els interiors. Durant tota la processó, les càmeres busquen l’harmonia del punt de vista, incloent estàtues o elements arquitectònics de referència dins la imatge.

Tot allò que espatlla l’harmonia és eliminat. El majestuós cavall de potes peludes que carregava les timbales avançava de gairell rebel·lant-se contra la desfilada. Quan es feia massa evident, realització canviava de pla.

Al llarg del matí es van produir detencions d’activistes i antimonàrquics. La BBC no va informar-ne en cap moment ni va reflectir les protestes durant la transmissió.

La periodista de la BBC Kirsty Young era d’una prudència exquisida. To suau i intervencions esporàdiques, respectant els silencis, especialment dins de Westminster, on la narració desapareix.

Cura extrema per exhibir les múltiples sensibilitats ètniques, religioses i culturals. Fins i tot la BBC subratllava després de l’actuació: “És la primera vegada que un cor de gòspel intervé en un acte de coronació”. Les acusacions de Harry i Megan sobre el racisme a Buckingham han estimulat aquest tipus d’accions i la cadena ho fa notar delicadament.

La realització accentua el caràcter religiós. Col·loca les càmeres elevades per potenciar aquesta mirada celestial. La televisió és qui fa present Déu com a garant de la institució i vigilant absolut de la litúrgia. En els moments de màxim valor religiós de la coronació, el pla és zenital.

Pedagogia dels protocols. L’acte de treure-li la roba al monarca, ungir-lo en la intimitat i en una situació de màxima austeritat de la indumentària per després investir-lo posant-li capes daurades esdevé un procés proper a la fantasia, al conte. El súmmum són les carrosses rococó que porten l’acte a la comèdia i la desfilada de Carnaval.

L’exigència en la qualitat del so, tant de l’ambient amb el soroll de cavalls, carruatges i ordres militars com de les múltiples actuacions musicals en directe, contribueix a l’emoció i l’elevació de l’espiritualitat.

Al final, un comentarista admetia les seves llàgrimes davant l’ovació dels soldats. Els avions sobrevolant el Palau rematen l’èpica. I la BBC conclou la retransmissió enmig de la ciutadania celebrant l’avinentesa. Del cel tornem a la terra. Retorna a la gent el seu protagonisme. Perquè aquesta és la clau per sostenir la institució.

stats