12/10/2022

Catalunya s’hi juga molt amb l’SX3

2 min
La imatge corporativa del SX3 renova els colors clàssics del Super 3

Dilluns va arrencar l’SX3, la nova plataforma infantil i juvenil. El canal de la televisió, compartit amb el canal 33, ara és senzillament un lloc més per on accedir-hi. Amb el nou SX3 qualsevol pantalla és bona per endinsar-se en aquest nou món. Els costums han canviat, i més amb la canalla petita. Però la sensibilitat que va caracteritzar el Super3 es manté. La programació preescolar és delicada i reflexionada. Els colors, els espais sonors, les veus, les formes i la manera d’estimular els petits espectadors tenen a veure amb el respecte i no amb l’impacte. La Jasmine i el Jambo, per exemple, són uns dibuixos que ens transporten a un món musical. Són hipnòtics. Tenen una tendresa i una modernitat que els fa especials. En edats en què qualsevol pantalla pot ser narcòtica, l’aval d’un mitjà públic i la garantia d’un responsable final són claus. Es tracta d’educar la mirada en la bellesa, en la sensibilitat i en les emocions. Acostar-se als nens no ha de ser mai una qüestió de sort per uns determinats gustos. La selecció de l’S3 denota una experiència pedagògica. La plataforma ha tingut cura de la diversitat, de trencar amb els estereotips de gènere, de buscar personatges femenins en un àmbit en què l’acció sempre ha tendit a recaure en rols masculins intrèpids.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Heu de conèixer en Titó, un excursionista sensible, alegre i amb empenta que vol compartir la seva curiositat pel món. I la colla del Uau Ka Kau connecta amb el sentit de comunitat, de tribu, de pertànyer a un entorn on cadascú és singular però tots són iguals. Amb la Masha, una nena una mica tirana, potser perdreu la paciència, però és un belluguet que serà capaç de captar l’atenció dels petits i fer-los riure.

L’autenticitat de la Lara i la seva gossa Kali són una de les apostes més boniques de la plataforma. El seu vincle amb la natura, la intrepidesa i l’autonomia que transmet la Lara són un exemple d’iniciativa i responsabilitat. I la seva border collie és un reclam segur per comunicar l’amor pels animals. La veritat del seu tàndem enmig del paisatge d’alta muntanya és diferent i és únic.

Per als més grandets, l’X3 ha anat a una aposta segura amb l’anime i amb formats que connecten amb el món del Twitch i les xarxes. La Maria Bouabdellah i el David Itsme del magazín interactiu Ràndom desprenen la naturalitat que busquen els preadolescents a l’altra banda de la pantalla. I el Projecte Beta amb la Lola, la Kai, el Grau i el Jan té la guspira tan anhelada de la llibertat adolescent.

L’‘InfoK’ continua sent clau

L’SX3 és un projecte de vital importància per al país. És l’espai capaç de normalitzar el català com a eina de comunicació social i d’entreteniment. És clau que els petits s’acostumin a consumir audiovisual en català pel futur de la llengua i la cultura. I això està en mans dels pares que entenen que la qualitat del que ofereixin a la canalla determinarà la sensibilitat dels adults que seran en un futur.

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats