Sèries
Mèdia 06/04/2021

'Dinero fácil': un 'noir' suec gens glacial

Netflix estrena una visió sarcàstica sobre el capitalisme, hereva de la trilogia de films 'Snabba cash'

2 min

El noir nòrdic més ortodox es caracteritza per una estètica glacial, un ritme lent de cocció de les trames, un grapat de personatges torturats i pensatius i, en definitiva, per una visió en què el mal és una tara que afecta el conjunt de la societat, més que unes poques pomes podrides. Però hi ha també qui desafia el clixé del gènere. L'any 2010 el director suec d'origen xilè Daniel Espinosa inaugurava una trilogia de pel·lícules que van ser tot un èxit gràcies a la seva fórmula dinàmica i ultraexpressiva, molt pròxima de cineastes com Guy Ritchie i Matt Vaughn. Ara Netflix dona una segona vida a aquest univers amb la sèrie Dinero fácil (Snabba Cash), que estrena aquest dimecres.

Basada en aquell trio de films, que al mateix temps partien d'un llibre del novel·lista Jens Lapidus, la sèrie consta de sis episodis que se situen deu anys després dels fets originals. El protagonista ja no és un estudiant d'empresarials que intenta fer creure als altres que remena molta més virolla de la que realment té, sinó una jove mare soltera, la Leya, que intenta fer-se un lloc en les start-ups d'Estocolm, mentre els seus orígens modestos l'arrosseguen cap al món de la criminalitat.

L'actriu Evin Ahmad assumeix el paper protagonista i ha explicat que va ser una sorpresa per a ella ser l'escollida, perquè no era conscient del canvi de punt de vista. "Quan vaig sentir que Netflix convertiria en sèrie Dinero fácil no em vaig imaginar que una dona en fos el personatge principal. Per això encara ho fa tot plegat més excitant i és un honor poder donar forma a aquesta història". A Ahmad l'acompanyen Alexander Abdallah, Ali Alarik, Olle Sarri, Dada Fungula Bozela i Jozef Wojciechowicz.

Aquest contrast entre el submón de la capital sueca i el brilli-brilli de les empreses que intenten convèncer de ser l'encarnació del futur en vida permet als responsables de la sèrie oferir un retrat mordaç de com els diners fan ballar els personatges, independentment de quin sigui el seu estrat social i com de sòlida sembli la seva façana.

Un dels principals avaladors d'aquest univers és Martin Scorsese, que es va declarar fan total de la pel·lícula sueca i va jugar un paper a l'hora d'importar-la als Estats Units. De fet, tres anys després el cineasta rodaria El llop de Wall Street, la seva sàtira sobre el món del capitalisme, narrada també amb ritme frenètic. El film suec va fer prou forat perquè Hollywood es plantegés rodar-ne una adaptació americana. I, malgrat que fins i tot es va triar Zac Efron de protagonista, no va acabar arribant a bon port.

La sèrie porta la firma d'Oskar Söderlund, el guionista responsable de The fat and the angry i creador també del thriller de terror Greyzone. El novel·lista Jens Lapidus també s'ha embarcat en el projecte, en qualitat de productor executiu. L'autor, que abans de tastar l'èxit literari exercia d'advocat, ha explicat: "He estat esperant l'oportunitat de poder continuar amb Snabba Cash. Les trames tornen a ser èpiques, però al mateix temps retraten els nostres dies sense filtres ni maquillatges. Serà al·lucinant". Les seves novel·les sobre el crim a Estocolm han venut 2,2 milions d'exemplars al país escandinau i s'han traduït a trenta llengües.

stats