Mèdia 07/05/2019

Joaquim Maria Puyal, investit doctor 'honoris causa' per la UAB

El comunicador ha rebut la distinció per la seva contribució a la normalització del català

Ara
2 min

BarcelonaJoaquim Maria Puyal ha sigut investit avui doctor 'honoris causa' per la Universitat Autònoma de Barcelona per haver contribuït a la normalització de la llengua catalana en els mitjans de comunicació al llarg de la seva trajectòria professional des que el 1976 va fer la primera retransmissió d'un partit de futbol en català. En l'acte, la rectora de la UAB, Margarita Arboix, ha definit Puyal, un dels cinc 'honoris causa' excepcionals atorgats per la universitat amb motiu del 50è aniversari de la institució, com un "defensor clar del periodisme lliure, honest i escrupolós".

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Puyal ha rebut l''honoris causa' fent una lliçó sobre la voluntat de comunicar, en la qual ha afirmat que "el més important és voler ser entès i voler entendre". En la seva intervenció, el periodista ha confessat sentir-se "decebut" si fa "un balanç sincer de com estan el periodisme, la llengua, el país i el món" actuals. "No seria sincer si no confessés que em neguitegen desagradables desavinences, com la desaparició del pensament enfront de la xarxa i dels mitjans que coronen la trivialitat com a esquer per al rendiment d'una minoria", ha dit. Durant la lliçó, que ha tingut un alt component multimèdia, el periodista ha fet una defensa del compromís del periodisme amb una societat "més responsable, amb més solidaritat, amb menys pors, amb menys hostilitats, amb menys dogmatismes i amb més llibertat".

En un parlament que ha comptat amb nombrosos components sorpresa, Puyal ha repassat els elements bàsics que aporten valor al llenguatge comunicatiu, com ara l'apropiació de la paraula correcta, el to o el ritme. Així, ha posat com a exemple aquell "Messi!, Messi!, Messi!" que l'abril del 2007 va cantar després d'un mític gol del futbolista argentí en un partit de la Copa del Rei. Un cop escoltat, l'ha contraposat amb el text, on sense èmfasi ni ritme no té la força buscada.

L'any 2018, Joaquim Maria Puyal va anunciar per sorpresa que deixava les retransmissions de futbol de Catalunya Ràdio després de cinquanta anys dedicats a narrar els partits del Barça. En aquell moment va explicar que volia reorientar la seva activitat professional.

Tot i haver deixat la ràdio, Puyal ha sigut mestre de periodistes i això s'ha notat en l'esdeveniment, on ha rebut el suport de nombrosos companys de professió. També ha estat acompanyat de Miquel de Moragas, catedràtic honorari del departament de Mitjans, Comunicació i Cultura de la UAB, que ha actuat com a padrí. El professor, que ha recordat que Puyal es va formar en ciències de la informació a la UAB, ha glossat les seves aportacions a la "terminologia" del sector i ha descrit el periodista com un "informador, mediador, narrador, garantia de neutralitat i defensor del dret a saber".

stats