Mèdia 10/09/2021

La justícia dels EUA prohibeix a Apple l'exclusivitat en els pagaments de l'App Store

Haurà de permetre que els desenvolupadors puguin oferir altres opcions de pagament fora de l'App Store

2 min
Critiquen Apple per haver reforçat la privadesa dels iPhones

BarcelonaUna jutge federal dels Estats Units ha emès una decisió que prohibeix a Apple la controvertida exclusivitat dels sistemes de pagament en les compres a través de la botiga d'aplicacions App Store. La magistrada Yvonne González Rogers estima que, quan la signatura de l'iPhone impedeix als desenvolupadors informar els seus clients que hi ha alternatives més barates a les compres a través de l'App Store, s'està produint una violació de les lleis antimonopoli. La decisió, però, manté la polèmica comissió del 30% que Apple cobra als desenvolupadors de programari i dona suport al dret de l'empresa a oferir únicament l'App Store com a botiga d'aplicacions en els seus productes.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El veredicte d'aquest divendres és l'últim episodi en la batalla legal que mantenen Apple i l'empresa de videojocs Epic Games, que en un judici de tres setmanes el maig passat va intentar demostrar davant la jutge que la firma de Cupertino exerceix com una empresa monopolista. Al centre de la disputa hi ha la pregunta de si l'App Store és un monopoli i l'empresa californiana s'està aprofitant d'això i perjudicant els consumidors, tal com sostenen des d'Epic, o si per contra competeix lliurement amb alternatives com Google Play, com argumenta la defensa.

En aquest sentit, i en realitat, la decisió de Rogers ha estat més pròxima als interessos d'Apple que als d'Epic, ja que, si bé prohibeix a l'empresa de la poma mossegada seguir tenint exclusivitat en els pagaments, deixa clar que no es pot titllar Apple de monopoli. "La sala ha confirmat avui el que sempre hem sabut: que l'App Store no viola les lleis antimonopoli. Com ha dit la Cort, «l'èxit no és il·legal»", es van felicitar des de la companyia que dirigeix Tim Cook en un comunicat, després de conèixer la decisió judicial. L'eufòria de l'empresa s'entén perquè, encara que perd l'exclusivitat en els pagaments, hauria tingut pèrdua de negoci si la jutge hagués decidit tombar altres elements clau del funcionament de l'App Store com la comissió del 30%, amb conseqüències que haurien sigut devastadores per als interessos de la companyia.

stats