L'ARA, designat de nou millor diari europeu

El diari ha estat reconegut en la categoria de rotatiu regional i ha rebut vuit premis més per la seva tasca en periodisme digital

4 min
Una de les portades de l'ARA

BarcelonaEls European Newspaper Awards han reconegut l'ARA amb el guardó a millor diari regional europeu, un títol que ja va rebre l'any 2015. Amb aquest premi, el jurat, format per 18 professionals de nou països diferents, reconeix la capacitat creativa i innovadora del diari en la seva versió digital i també en l'edició en paper. "Tant pel seu disseny com pel seu concepte, l'ARA és un referent per als diaris regionals d'Europa", destaquen des de l'organització dels European Newspaper Awards. Aquest no és l'únic premi que s'ha endut l'ARA: el jurat li ha atorgat vuit premis més, tots ells testimoni de l'aposta del diari per una informació rigorosa presentada amb un disseny que busca l'excel·lència. La casualitat fa, a més, que els guardons arribin precisament el dia en què el diari treu al quiosc el seu número rodó 4.000.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

"Un premi al disseny mai és només un premi a una simple estètica: la manera com l'ARA es presenta als lectors és una manera més de comunicar-los que els posa al centre. Que l'esforç és constant per fer-los arribar la informació de la manera més útil i clara possible –explica Esther Vera, directora de l'ARA–. I ho fem a través d'un disseny rigorós i d'una qualitat reflex del tipus de periodisme que defensem des del diari: independent, lliure i compromès. L'arrel és clàssica però, a partir d'aquí, hi apliquem les eines tecnològiques més innovadores per assegurar que la nostra mirada s'expressa de manera tan transparent com rotunda". Vera subratlla que el disseny és essencial per comunicar els continguts tant en paper com a les finestres digitals i, especialment, en el desenvolupament dels interactius que són marca de la casa.

A més de ser distingit amb el premi al millor diari regional europeu, l'ARA ha estat guardonat en la categoria de millors pàgines informatives per la cobertura digital de la crisi dels refugiats. En concret, el jurat ha premiar "Rates i filats per rebre els refugiats d'Europa", un reportatge interactiu fet per Cristina Mas i Xavier Bertral, que es van desplaçar fins a l'illa de Samos per conèixer de primera mà la situació en què es troben les persones que busquen refugi al continent europeu.

El reportatge premiat pels European Newspaper Awards.

Els premis també han fet especial èmfasi en com els mitjans han cobert la pandèmia, la crisi que ha marcat l'actualitat informativa durant els últims dos anys. En aquest apartat, l'ARA ha estat reconegut per la seva feina en l'àmbit digital i, en concret, per dos interactius diferents. El primer que ha estat premiat és "Com la pandèmia ha afectat la salut mental", un treball fet amb el suport del departament de Salut de la Generalitat de Catalunya que analitza els efectes que ha tingut en les persones el confinament, la limitació de la mobilitat i la crisi econòmica derivada de la crisi sanitària. El segon reportatge interactiu premiat pels European Newspaper Awards és "Crònica d'una pandèmia que ha aturat el món", de Francesc Millan i Lara Bonilla, un recorregut des dels primers casos de covid, quan encara no se sabia quina malaltia era, fins a l'actualitat. L'ARA compta amb un sòlid equip d'interactius, format en l'apartat de disseny per Ricard Marfà, Jordi Olivé i Irene Gutiérrez, amb Idoia Longan i Jordi Guilleumas com a responsables de programació, Lara Bonilla com a responsable de continguts, i Selena Soro, coordinadora dels interactius branded content.

Imatge de l'interactiu premiat.

La categoria en què l'ARA ha estat més premiat és en la de narració multimèdia, un dels formats en què el diari és especialista. El primer dels treballs guardonats és l'interactiu "40 anys construint Catalunya", una cronologia –amb il·lustracions de Pol Montserrat–  publicada amb motiu del 40è aniversari de la primera sessió del Parlament de Catalunya després de la mort de Franco, que va ser inaugurada pel president de la Generalitat de Catalunya, Josep Tarradellas. El reportatge arrenca amb l'any 1932 i la restauració de la Generalitat i finalitza amb el 2020 i les millors fites aconseguides en l'àmbit de la igualtat.

Els European Newspaper Awards també han reconegut l'interactiu "Així arriba l'energia verda a casa teva", un treball molt ric visualment –amb il·lustracions d'Isaac Claramunt– que explica de manera didàctica com funciona l'energia, tant la de fonts no renovables com la de fonts renovables. Finalment, en aquesta mateixa categoria s'ha premiat "Cos de dona, medicina d'home", un interactiu de Lara Bonilla amb il·lustracions de Carmen Casado que se centra en com els mals i malalties que afecten les dones han sigut tradicionalment menys estudiats perquè la medicina parteix d'una visió masculinitzada. El treball recorda com el desconeixement que, en general, tenim del cos de la dona és només un exemple de les desigualtats de gènere que hi ha, també, en la recerca mèdica.

L'interactiu 'Cos de dona, medicina d'home'.

Un altre de les categories en què l'ARA ha sortit guanyadora és la de periodisme digital de dades gràcies a "Els reptes de l'aigua", un interactiu vinculat a l'exposició L'or blau, que va tenir lloc al Palau Robert del 18 de desembre del 2020 al 18 d'abril del 2021, que reflexiona sobre l'ús i l'explotació de l'aigua. Finalment, l'ARA també ha estat guardonat per la cobertura que ha fet de la pandèmia a través del periodisme de dades. A l'interactiu "La pandèmia als hospitals, en xifres", el diari recull les dades més importants des de l'inici de la crisi sanitària: des de llits ocupats als hospitals fins a personal sanitari contractat i material mèdic utilitzat.

Especials premiats

Mentre que l'ARA ha rebut el premi al millor diari regional europeu, el belga De Tijd ha estat reconegut amb el guardó al millor rotatiu estatal. El portuguès Expresso ha estat triat millor setmanari de l'any i el noruec Hallingdølen, millor diari local.

stats