Mèdia26/10/2017

Més de 100 acadèmics de l'àmbit de la comunicació signen un manifest de suport a la CCMA i l'ACN

Un altre document convida els ciutadans a signar "contra el control polític" dels mitjans públics

Ara

BarcelonaAquest dijous s'han fet públics dos nous manifestos de suport als mitjans públics catalans i de rebuig a la possible intervenció per part del govern espanyol mitjançant l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. Els dos documents se sumen a les nombroses mostres de suport que TV3, Catalunya Ràdio i l'Agència Catalana de Notícies (ACN) han rebut des que dissabte es va anunciar l'abast del 155, i al manifest unitari que la direcció i els treballadors d'aquests mitjans van presentar aquest dimecres a la tarda.

Inscriu-te a la newsletter Basades en fets realsTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

D'una banda, 131 acadèmics de l'àmbit de la comunicació, catalans, espanyols i d'altres països del món, han signat un document de "condemna" a la intervenció de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i l'ACN, que en la seva opinió, si s'acaba concretant, "pot esdevenir un dels atacs més grans a les institucions democràtiques de Catalunya".

Cargando
No hay anuncios

"Creiem que el nostre deure és fer costat als professionals que formen part de la Corporació i l'ACN", diu el manifest, que adverteix "la societat i els partits polítics que donen suport a aquesta intervenció" que tirar-la endavant podria tenir "greus conseqüències" per a "la qualitat democràtica de Catalunya i del conjunt de comunitats de l'Estat espanyol".

El text recorda que el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) ha indicat periòdicament que "els mitjans públics catalans compleixen les missions de servei públic que els corresponen", i destaca també que "han provat de ser una eina de conciliació i democratització a Catalunya (des de la seva fundació el 1983), així com un vehicle de cohesió cultural i lingüística en una societat catalana plural".

Cargando
No hay anuncios

L'altre manifest presentat aquest dijous, que està obert a tota la ciutadania i que ja suma més d'un centenar de signants, subratlla que "els mitjans de comunicació públics existeixen per protegir el dret a la informació dels ciutadans, sobretot en defensa de les minories i aquelles opcions que els mitjans privats no proveeixen" i constata també que "TV3, Catalunya Ràdio i l’ACN han sigut pilars essencials de la societat catalana i unes eines de democratització fonamentals des que es van crear", ja que "han permès la normalització de la llengua i la cultura, han ajudat a vertebrar i cohesionar el país i han enfortit els lligams entre els Països Catalans".

"Gràcies a la seva existència -diu el manifest-, els catalans som més lliures i més crítics, hem tingut accés a una esfera pública més plural i diversa, i hem pogut fiscalitzar els nostres governs i parlaments. És per tot això que sempre ens tindran al seu costat". Així, els signants del manifest es posicionen "en contra del control polític" dels mitjans públics catalans i assegura que estan "disposats a defensar-ne la independència".