Mèdia 07/10/2021

Lluís Bernabé, director de la Fundació La Marató: "A més d'ajudar en la recerca, La Marató trencarà murs sobre l'estigma dels trastorns mentals"

4 min
Lluís Bernabé, al costat del lema de La Marató 2021

BarcelonaAquest dijous TV3 ha presentat la nova edició de La Marató, que enguany es dedica als trastorns mentals. El director de la fundació que organitza aquesta iniciativa solidària explica les claus d'una edició marcada per l'impacte del coronavirus i que serà també especial en si mateixa, perquè es tractarà de la número 30.

Aquest any La Marató completa la tercera dècada. Què hi haurà d'especial?

— És un aniversari per recordar i que ens encoratja a continuar treballant amb la mateixa determinació, transparència i rigor que hem fet des de la primera, l’any 1992. Volem que aquesta sigui un homenatge i un agraïment a la confiança i la solidaritat de tota la ciutadania.

I com es traduirà això?

— Acabem d'estrenar al Teatre Nacional de Catalunya una exposició en què es repassen totes les edicions de La Marató, que serà itinerant perquè volem acostar-nos a diferents indrets del país i agrair a la societat el suport a aquest projecte solidari que és seu. També es posarà a la venda una samarreta commemorativa que ha dissenyat l'il·lustrador Jordi Labanda, que és un cant a l'optimisme, amb la intenció que els ciutadans “regalin solidaritat”. I també dins dels trenta anys hem estrenat un espai a la web (tv3.cat/marato) on es recullen les fites aconseguides i tots els materials audiovisuals de la història de La Marató de TV3. Volem fer un retorn al ciutadà del que ha fet possible, recordant tots els moments excepcionals, d'emoció, i en definitiva, de màgia que hem viscut en aquestes trenta primeres edicions d'un projecte audiovisual solidari que és únic al món.

Sense ànim de posar unes malalties o trastorns per sobre d'unes altres, assegureu que aquesta edició, dedicada a la salut mental, és més necessària que mai. És una afirmació contundent.

— És que moltes dades ens ho indiquen. Li podria explicar que una de cada quatre persones patirem un problema de salut mental al llarg de la nostra vida. És una dada impactant i desconeguda. Però és que si seguim en aquesta línia, per exemple, els experts assenyalen que més del 50% dels problemes de salut mental apareixen abans dels divuit anys i que la gran majoria no es diagnostiquen o, si es diagnostiquen, és a l’edat adulta. També destaquen que durant l'últim any les consultes de salut mental juvenil han augmentat fins a un 70%. L'últim informe de la Unicef ha sigut molt contundent. Entre moltes dades esfereïdores, n’hi ha una que ens hauria de posar en alerta: cada onze minuts se suïcida un jove al món. Però no ens hauríem de quedar només amb les dades, perquè al seu darrere hi ha un nom, una persona, un sentiment, una família. Aquests casos que es donen en l'adolescència afecten directament el seu creixement i, si no es detecten, els pot afectar tota la vida.

L'edició d'enguany, a més, tracta una qüestió que afecta molt notablement els joves. Es diu que ells han patit especialment els efectes psicològics del coronavirus. Hi està d'acord?

— La pandèmia ho ha capgirat tot. Tothom s'ha vist afectat d'alguna manera. És cert que els experts en aquests trastorns coincideixen en destacar el gran impacte que ha tingut el covid-19. El confinament, la pèrdua de familiars, haver passat la malaltia, les seqüeles... L'augment de trastorns en els joves ha sigut molt important, de la mateixa manera que també han augmentat molt els casos d'ansietat, de depressió i d’estrès posttraumàtic en l'edat adulta.

Quan pensem en La Marató ens ve al cap el gran programa del desembre, però treballen també la sensibilització a tot el país.

— La fundació té un clar vessant social. La sensibilització i la recerca en salut mental és més essencial que mai. Sempre ho són, quan tractem qualsevol patologia, però és molt important l’empenta que pot donar La Marató des d’ara i fins i tot després del 19 de desembre, dia de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, amb la seva campanya de divulgació i sensibilització social.

Han presentat el lema d'enguany: "La Marató que trenca murs". Què volen expressar?

— Estem parlant d'uns trastorns que moltes vegades es viuen en silenci o dels quals no es parla prou. En els últims anys persones amb certa notorietat han fet públic el seu trastorn i això ajuda moltíssim a fer-los visibles i a normalitzar-los. Que ciutadans que són un referent per als joves expliquin la seva experiència obertament és un altaveu molt potent. L'estigma és tan gran! A més d'ajudar la recerca, La Marató lluitarà contra l'estigma dels trastorns mentals. Els experts ens han expressat aquesta necessitat.

Cap a on hauria d'anar aquesta sensibilització?

— Des de la fundació, un any més centrarem l'esforç en buscar recursos que aniran destinats a la recerca, però també a fer visible un grup molt nombrós de problemes de salut mental, alguns de molt comuns. Durant els mesos vinents, a més de comptar amb els centenars d’activitats populars que s’organitzen de manera espontània a tot el territori, uns 400 professionals de la salut faran al voltant de 5.000 sessions divulgatives als centres educatius de secundària, de batxillerat, cicles formatius i entitats socials i culturals de tot Catalunya, per acostar als joves adolescents i adults aquests trastorns i donar-los informació per intentar normalitzar-los. Insisteixo, hem d'evitar estigmatitzar i, en aquest sentit, la divulgació és clau.

stats