Mèdia 15/01/2015

Els periodistes de TVE, contra l’acomiadament de Cristina Puig

La cadena despatxa la conductora d’‘El debat de La 1’ per motius disciplinaris

à. Gutiérrez / A. Castellví
3 min
01. Cristina Puig ha presentat El debat de La 1 durant cinc anys. 02. Oriol Nolis, el relleu.

BarcelonaNi el cap d’informatius, Carles González, ni el director de TVE a Catalunya, Eladio Jareño. La periodista Cristina Puig, presentadora d’ El debat de La 1 des de fa cinc anys, rebia ahir al matí la carta d’acomiadament disciplinari de la mà d’un responsable de recursos humans desplaçat des de Madrid. I amb el recordatori que, avui, ja no podrà accedir a les instal·lacions de la cadena a Sant Cugat. El motiu: “Les contínues objeccions a les instruccions rebudes, negativa a seguir les directrius relacionades amb la manera de fer certes gravacions” i també un inconcret “enrariment del clima laboral”. L’afectada nega que aquestes siguin les veritables causes de la seva sortida i, segons explicava a l’ARA, ha posat el cas en mans d’advocats.

“No estic d’acord ni amb les causes ni amb les formes del meu acomiadament”, explicava Puig en conversa telefònica amb aquest diari. “L’empresa té tota la potestat de fer-me fora, però aquests motius que esgrimeix no són certs. He tingut molts desacords per les ingerències que patíem, però les queixes s’han quedat sempre als despatxos. Ben poques vegades es pot haver inferit la meva ideologia en el debat. I, en tot cas, mai m’havien expedientat ni avisat que em despatxarien”.

La periodista es mostra sorpresa pel fet que hagin extingit el seu contracte laboral indefinit (i sense indemnització), en comptes de senzillament haver-la rellevat de la presentació del programa. Puig, de fet, que presentava també l’espai d’entrevistes Gent de paraula, havia ofert en alguna ocasió retirar-se d’ El debat de La 1 i quedar-se només amb aquest programa, si la direcció d’informatius considerava que hi havia un conflicte ideològic. Però la cadena va refusar aquesta opció.

El seu acomiadament ha provocat reaccions crítiques, tant per part del comitè d’empresa com del comitè professional. Puig lliga aquesta nova manera de procedir al canvi de direcció que ha viscut el centre territorial de Sant Cugat, amb l’entrada d’Eladio Jareño, excap de premsa i gabinet d’Alícia Sánchez-Camacho, com a nou màxim gestor.

El consell d’informatius va mostrar ahir la seva “disconformitat i preocupació per l’acomiadament fulminant” de Puig. Aquest ens -una representació dels periodistes de TVE- considera que el cas afecta directament el dret recollit al manual d’estil segons el qual “els professionals de RTVE tenen el deure d’oferir als ciutadans una informació rigorosa, neutral, imparcial, plural i independent de qualsevol grup polític, econòmic o de pressió”.

Oriol Nolis, el substitut

L’encarregat de rellevar Puig al capdavant d’El debat de La 1 serà el periodista Oriol Nolis (tot i que aquesta setmana el programa quedarà en mans del seu director, Esteve Crespo). El nomenament de Nolis, que li ha estat comunicat aquesta mateixa setmana, arriba dos mesos després de ser destituït com a presentador del Telediario dels caps de setmana, en un cas que va aixecar molta polèmica tant dins com fora de televisió pública, ja que arribava pocs dies després del nomenament de José Antonio Álvarez Gundín com a cap d’informatius i quan encara no feia ni dues setmanes del 9-N. La informació que es va oferir de la consulta en el Telediario d’aquell dia no va ser ben vista per la direcció i es va assenyalar com a causa del cessament del presentador.

Nolis, de 36 anys, ja havia presentat, durant la temporada 2013-2014, El debate de La 1, la versió en castellà del mateix format. El periodista està vinculat a TVE des de fa 10 anys, i fins al 2010 havia treballat a Sant Cugat. Fonts de la cadena explicaven a l’ARA que, aprofitant el seu retorn, “se li ha volgut donar l’oportunitat” de conduir aquest espai, que a partir d’ara inclourà algunes novetats en el format. Sobre la sortida de Puig, la cadena argumenta que quan se la va fitxar, l’estiu del 2009, va ser per presentar 59 segons, un format del qual és hereu El debat de La 1, i que la seva presència al capdavant de Gent de paraula era un “a més a més”.

stats