Pareu màquines 19/03/2024

Una pífia sonada i traïdora en portada

2 min

Reconec haver llegit el titular no menys de deu vegades sense entendre'l. Llueix a la portada de La Razón i diu: “Feijóo serà el «candidat a l’ombra» dels comicis gallecs i bascos”. En el text s’explica que a “la precampanya i campanya a Galícia i el País Basc” el tindrà de protagonista i que el seu discurs promourà “la idea d’una unitat d’Espanya, però dins d’un projecte sensible amb les diferències territorials”. Que és com dir que es promourà un capitalisme salvatge, però amb accent social, o una economia industrialista, però compromesa amb l’ecologia. És a dir: bla, bla, bla. El que sobta de l’enunciat, esclar, és que parli de les eleccions gallegues. O han passat els quatre anys més ràpids de la meva vida, o aquí hi ha una cosa que no encaixa. I, efectivament, després d’anar a buscar la notícia, queda clar que es volen referir al País Basc... i Catalunya.

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, en l’acte de clausura d’unes jornades a Àvila.

Pobre portadista de La Razón! Acostumat a escriure el nom d’aquesta humil regió peninsular només per blasmar-la, quan ha hagut de teclejar el seu infaust nom en un context neutre, no se n’ha sortit. Els dits són savis, i tenen memòria. És molt graciós, també, que en un text sobre el respecte a les “diferències territorials” –no fos cas que en diguessin culturals– acabin trabucant Galícia i Catalunya, a cantonades oposades de la pell de brau: el subconscient els traeix i evidencia que, per al diari, són peces intercanviables. L’una amb calçots, l’altra amb percebes, però poca cosa més: colònies.

Àlbum de titulars

“Destrossa el seu calabós a Llangréu i al·lega que ho va fer «per la independència catalana», per acollir-se a l’amnistia”. (Vist al diari conservador asturià La Nueva España. No explica si han vingut uns quants piolins a oferir-li una perspectiva més sobre l’independentisme.)  

stats