Mèdia 29/08/2019

Primeres imatges del 'Terror', el vaixell desaparegut a l'Àrtic fa 170 anys

La història va inspirar la sèrie 'The Terror', que mostrava el destí tràgic de la tripulació

Ara
2 min
Primeres imatges de Terror, el vaixell desaparegut a l'Àrtic fa 170 anys

Barcelona170 anys després de la seva desaparició, s'han pogut veure les primeres imatges del vaixell 'Terror', enfonsat a l'Àrtic. L'any 1845 el capità John Franklin va comandar una expedició a bord d'aquesta embarcació que tenia com objectiu recollir dades sobre el magnetisme a l'Àrtic canadenc i, alhora, intentar fer la travessia del Pas del Nord-Oest, una ruta marítima que connecta els oceans Pacífic i l'Atlàntic a través de l'oceà Àrtic. La història del vaixell va inspirar la sèrie de televisió 'The Terror', produïda per Ridley Scoot i emesa pel canal AMC.

Fotograma de la sèrie inspirada en la història del vaixell

Tot i que fa tres anys que el govern canadenc va anunciar que havia trobat el veler a prop de l'illa del Rei Guillem, fins ara no s'havien pogut obtenir imatges de l'embarcació. El passat 7 d'agost un equip d'arqueòlegs subaquàtics del govern del Canadà va viatjar fins a la badia de Cambridge per explorar l'interior del vaixell enfonsat, que, per a sorpresa dels investigadors, està en un estat de conservació gairebé perfecte. Entre altres coses, els arqueòlegs han pogut constatar que a l'interior del vaixell encara hi ha restes de vaixelles i mobles, com ara aparadors, taules o cadires. A més, també s'hi ha trobat diaris de bord i mapes que podrien aportar informació valuosa sobre el frustrat viatge.

El director del projecte arqueològic, Ryan Harris, ha explicat que quan van veure l'interior del vaixell van tenir la impressió "que es tractava d'un vaixell abandonat recentment per la seva tripulació". "Sembla que hagi escapat del pas del temps".

L'expedició del 'Terror' va salpar de Greenhithe (Anglaterra) el 19 de maig del 1845 i l'últim cop que va ser vista va ser l'agost del 1845, quan l'embarcació entrava a la badia de Baffin. La seva desaparició va impulsar diverses expedicions de recerca per saber què havia passat. Gràcies a elles es va descobrir que tant el 'Terror' com el vaixell 'Erebus', que feia la mateixa ruta, van quedar atrapats al gel i que els seus tripulants van abandonar les naus per intentar, de forma desesperada, arribar a peu fins a Fort Resolution, uns 1.000 km al sud-oest.

Les investigacions van revelar que els mariners van morir per una combinació de fam, fred i diferents malalties com l'escorbut, la pneumònia i la tuberculosi. A més, alguns dels cadàvers que es van trobar tenien marques de ganivets, senyals que serien indicis de canibalisme.

stats