Mitjans públics

Catalunya Ràdio doblarà aquest 2023 la seva oferta de podcasts

La Cubana, Manel Alías, Jaume Sisa o Adam Martín, entre les novetats

2 min
Manel Alías farà 'Parem l'antena'

BarcelonaCatalunya Ràdio té previst estrenar una trentena de podcasts aquest 2023, per doblar l'oferta de títols a la carta. L'emissora pública ha detallat aquest divendres al matí els seus plans pel que fa a l'àudio a demanda, que s'organitzen a través de cinc eixos temàtics: ficció sonora, no-ficció, entreteniment, cultura i infantils (com a branca radiofònica de l'SX3). La lleugeresa de producció que permet la ràdio –si més no, en comparació amb la televisió– ha permès aquesta ofensiva en el camp dels podcasts, en un moment de relativa aturada a la competència de RAC1, per un import relativament baix: mig milió d'euros sobre un pressupost total de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) de més de 300 milions.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La primera estrena serà ja al febrer i suposarà el retorn de les mítiques Teresines, en aquest cas no a la televisió sinó a la ràdio. La Cubana signa Teresines pim pam pum, un podcast que ampliarà l'univers d'aquests personatges fundacionals de l'humor costumista de la Corporació. Amb un registre molt diferent, al març serà el torn de Manel Alías, que ha decidit fer un gir en la seva carrera professional cap a l'àudio i estrenarà Parem l'antena, un programa d'entrevistes a persones diferents, però sempre sota un mateix concepte per capítol.

El benestar emocional i la salut mental són els temes de Gent normal, el nou podcast d'Adam Martín Skilton, que arribarà a l'abril. I el mes següent serà el torn d'un dels espais més experimentals: El llindar. Dirigit per Toni de la Torre, el podcast vol desconstruir la idea d'entrevista i convertir-la en una mena de Tria la teva aventura on el subjecte amb qui es conversarà mantindrà una bena als ulls durant la durada del programa. També de to creatiu és Ràdio Galàctica, una incursió onírica i suggeridora de Jaume Sisa, que promet uns paisatges sonors potents i singulars. Un altre dels espais destacats serà Hotel Palestina, que ret homenatge als corresponsals d'arreu del món. O El mar, el mur, un treball d’investigació periodística del programa Solidaris i de la fotoperiodista Anna Surinyach, centrat en la reconstrucció del viatge de tres embarcacions que van sortir del Marroc amb destí a les costes andaluses i a les illes Canàries.

Durant l'acte de presentació, s'ha volgut fer èmfasi que els podcasts no suposen cap segona divisió, ni tampoc una manera de manufacturar programes low cost. "Hem estat pioners, amb Crims o El búnquer, i ara aspirem a seguir sent referència. Tot i que hi ha una trentena d'estrenes, el nostre eix no és quantitatiu, sinó qualitatiu", ha destacat Santi Faro, director de l’àrea creativa i de continguts de Catalunya Ràdio.

stats