Mitjans públics
Mèdia 04/10/2013

Sallent i Duart defensen la "qualitat" de l''Info K' i neguen que hi hagués "adoctrinament" en el reportatge sobre la Via Catalana

PSC i Ciutadans lamenten que l'acord del CAC no inclogués els vots particulars de tres consellers contraris

Ara
3 min

BarcelonaEl polèmic reportatge de l'informatiu infantil 'Info K' emès el 12 de setembre en què diversos menors opinaven sobre la Via Catalana celebrada el dia abans ha estat objecte de debat aquest divendres a la comissió de control parlamentari de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). El president del consell de govern de l'ens públic, Brauli Duart, i el director de Televisió de Catalunya, Eugeni Sallent, han defensat el programa de les crítiques dels diputats del PP, PSC i Ciutadans.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Per part dels populars, Pere Calbó ha recordat a Sallent que el seu partit va demanar-ne la dimissió per aquest cas i ha denunciat que s'utilitzessin nens "per difondre les bondats d'un missatge polític determinat", un fet que, amb independència de quin sigui aquest missatge, "incompleix el llibre d'estil" de TVC. Segons Calbó, el "desequilibri informatiu" del reportatge va ser "total", i es va transmetre als infants la idea que participar a la Via Catalana era "guai" i "el que tocava".

En uns termes més suaus, la socialista Núria Parlón s'ha mostrat favorable a donar als infants "el dret a participar" en un programa informatiu, però ha posat en qüestió la "terminologia" i ha considerat que expressions com "la rendició d'Espanya" de què parlava una de les menors entrevistades "s'haurien d'haver evitat". "Considerem que no ha estat l'enfocament adequat", ha afegit Parlón, que va trobar a faltar que aquell mateix dia, en el reportatge sobre l'inici del curs escolar que va emetre el mateix programa, s'incloguessin declaracions de nens opinant sobre els "mòduls prefabricats" en què han començat el curs.

En la seva resposta, Duart ha agraït "als professionals que fan possible l''Info K'" la seva "excel·lent feina", que "està donant uns resultats que són valorats per la societat catalana", i ha recordat que els informatius de TVC "es fonamenten en el respecte i la protecció de drets i principis fonamentals". Duart, a més, ha recordat que aquesta mateixa setmana el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) es va pronunciar "d'una manera molt clara" en defensa del programa.

En aquest sentit, però, Parlón ha denunciat que el Consell no publiqués, "tal com marca la llei", el vot particular dels tres consellers que es van mostrar contraris a la resolució final, aprovada, tal com ha remarcat el diputat de Ciutadans Jordi Cañas, gràcies al vot de qualitat del president de l'organisme.

Per la seva banda, Sallent ha "posat en valor" l''Info K', un informatiu "adreçat als nanos, amb la seva participació, sense interferències, sense adoctrinament, sempre amb l'autorització dels pares i que parla de tot". Segons ell, està justificat que l'espai es fixés en la Via Catalana, ja que habitualment parla "de la notícia que obre els 'Telenotícies' dels grans", i assegura que ho va fer de forma "clara, neta i sense adoctrinament". Sallent ha recordat que la Unicef, entre altres entitats, han premiat l''Info K' per la seva "qualitat" i ha demanat que no es "qüestioni" un programa "de servei públic d'aquesta categoria i qualitat".

Cañas, però, opina que tots aquests arguments són "excuses" i no "respostes", ja que el que s'està posant en dubte no és "el programa", sinó "una informació emesa". En la seva opinió, aquell reportatge va vulnerar els drets "no només" dels nens que hi apareixien, sinó també dels que n'eren "espectadors". Per Cañas, "la culpa no és dels nens ni dels pares", que tenen dret a expressar l'opinió que vulguin, sinó "del muntatge i l'ús de la informació". "Això no és un error, és una estratègia: utilitzar la televisió pública per adoctrinar. Han traspassat tots els límits i han arribat fins a la infància", ha denunciat el diputat.

En canvi, des d'ERC, Sergi Sabrià s'ha mostrat "molt content de la feina que ha fet històricament" l''Info K' i ha recordat que el reportatge sobre la Via Catalana "no va ser ni tan sols la primera notícia" de l'informatiu, que va obrir amb la tornada a l'escola, "amb bon criteri". El diputat republicà ha preguntat als crítics si "els estranya" que els nens que participaven a la Via estiguessin a favor dels posicionaments que defensava aquella mobilització i els ha reclamat que "utilitzin la força que tenen" a nivell espanyol per "vigilar els mitjans d'àmbit estatal que són presents a Catalunya i mirar quins programes fan en horaris protegits".

stats