POLÈMICA COMUNICATIVA
Política 18/09/2013

PP i C's posen el crit al cel per la Via Catalana amb nens a l''Info K'

El Govern promet combatre la banalització del feixisme

Sara González
2 min

Barcelona"Jo vull que aquesta nena senti un profund orgull per ser espanyola, per pertànyer a aquesta nació tan vella i admirable". Així va descriure l'any 2008 Mariano Rajoy com havia de ser aquella nena que havia de créixer a Espanya sota la seva presidència. En els seus càlculs, però, no preveia nenes que participessin en la Via Catalana amb estelades. Un sector de la premsa espanyola ha posat el crit al cel en veure com a l'informatiu infantil Info K de TV3 es va emetre un reportatge en què alguns menors explicaven la seva participació en la cadena. La Razón i El Mundo han titllat de "No-Do infantil" un programa que fa 12 anys que està fent una tasca pedagògica per fer partícipis els nens de l'actualitat catalana i que també ha tractat temes com les retallades o el terrorisme.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"L'atac a l'únic informatiu infantil que hi ha a totes les televisions públiques d'Espanya em sembla força miserable", va explicar ahir Joan Carreras, el creador del programa, al seu blog. Tot i que ja fa dos anys que no està vinculat a TV3, va alertar que tot i que l' Info K "no l'hagués encertada per una qüestió de to", "criticar l'aparició dels menors, presentar-ho com un acte d'adoctrinament i exhibir-ne les cares a la portada és una bestiesa".

Tot i això, el PP va posar el crit al cel i va demanar la dimissió del director de TV3 per haver "utilitzat nens per fomentar l'independentisme". També Ciutadans va instar la Fiscalia a intervenir, mentre que el PSC vol explicacions del Govern. Als populars, però, no els va semblar malament el 2009 un reportatge d'Intereconomía -que va denunciar La Sexta- sobre la llei de l'avortament que va impulsar el PSOE, en què un reporter demanava a una nena que repetís la frase: "Un fetus de tres setmanes també té dret a la vida".

Tampoc ningú al PP ha vist amb mals ulls que en l'última edició del concurs Què és un rei per a tu? es destaqués als titulars de TVE que una nena catalana va definir el monarca com "el patró d'un vaixell anomenat Espanya que s'ha de salvar de la tempesta i arribar a port sense que ningú salti per la borda". O que el mateix PP de Còrdova fes un vídeo amb nens per promoure el seu candidat en les eleccions municipals passades. "Qui és José Antonio Nieto?", pregunten al vídeo. "El pròxim alcalde de Còrdova", respon un. "Una persona bona i intel·ligent", hi afegeix un altre.

Justament els populars tampoc s'escandalitzen quan un sector de la premsa espanyola que ha posat en el punt de mira l' Info K equipara el procés català amb règims totalitaris com el feixisme. Ahir, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, va anunciar que el Govern "combatrà la mentida i la difamació" d'aquests mitjans que fan "apologia directa de l'ús de la violència davant plantejaments clarament democràtics". Amb aquest objectiu, la Generalitat ha encarregat un informe al Consell de l'Audiovisual de Catalunya, que per iniciativa pròpia s'ha compromès a revisar també el programa de l' Info K que ha estat subjecte de polèmica. Tenint en compte que Catalunya és l'única comunitat autònoma que té un organisme de control d'aquest tipus, qui vetllarà a Espanya per la televisió que mira la nena de Mariano Rajoy?

stats