Plataformes

Acusen de condicions inhumanes el ‘reality show’ d’‘El juego del calamar’

Diferents participants volen demandar Netflix pel trauma que els ha causat el concurs

Arnau Mercader
3 min
'El juego del calamar'

BarcelonaAl juny Netflix va anunciar la segona temporada de la sèrie coreana El juego del calamar. La notícia va anar acompanyada de l’anunci d'un reality show, Squid Game: The Challenge, inspirat en la ficció. El concurs donaria el premi econòmic més alt de la història de la televisió, uns 4,56 milions de dòlars, a un dels 456 jugadors. Però mentre que la sèrie només va donar alegries a la plataforma de streaming, el reality s'ha convertit en un malson per a l'empresa.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La revista Rolling Stone va ser el primer mitjà que va informar de les condicions inhumanes que han patit els concursants des de l'inici del rodatge. La publicació ha parlat amb quatre exconcursants que han demanat mantenir-se en l’anonimat per confidencialitat. ‘‘Va ser la cosa més cruel i mesquina que he experimentat", ha assegurat un d'ells sobre l'experiència al programa.

Les crítiques dels participants no són pel suposat caràcter extrem de les proves, sinó per la incompetència de la producció. ‘‘Tot el turment i trauma que vam experimentar no va ser culpa de la rigorositat de les proves", explicava un exjugador. ‘‘Va ser la incompetència a gran escala de la producció, van mossegar més del que podien mastegar’’, afegia.

Condicions inhumanes al set i trampes

La filmació de Llum verda, llum vermella, la primera prova del concurs, es va dur a terme en una antiga base aèria a dues hores de Londres. En un dia especialment fred –amb temperatures de 10 graus sota zero– els participants no van poder comptar amb roba adequada per a baixes temperatures. En un primer moment, la productora els va assegurar que el rodatge duraria unes dues hores, però els exconcursants diuen que van arribar a estar-hi nou hores sense poder-se moure durant períodes de 30 minuts.

Moltes persones van perdre la sensibilitat a les mans i els peus. ‘‘Tremolava com si estigués dalt de l’Everest sense roba’’, ha assegurat un jugador. Aquestes condicions de fred extrem van provocar que fins a deu persones perdessin el coneixement. Segons els mateixos participants, els metges van trigar a arribar perquè els productors van prioritzar la filmació.

Més enllà de les dures condicions, els participants també han explicat que van detectar que els jocs havien estat manipulats. Segons el seu relat, alguns jugadors havien estat preseleccionats per passar de ronda encara que no superessin la prova. Afirmen que van veure participants microfonats des d’un inici amb càmeres que els seguien mentre es barrejaven amb altra gent. També asseguren que en el joc que simula un pica paret mortal alguns participants no van ser eliminats tot i que es van moure quan havien d'estar immòbils. Asseguren que en altres casos van veure com jugadors teòricament eliminats tornaven a la competició.

La resposta de Netflix

Les suposades irregularitats del concurs haurien empès un grup de participants a emprendre accions legals contra el programa, al qual acusen de condicions de treball inhumanes, negligència i falsos pretextos. Netflix, juntament amb les productores Studio Lambert i Tha Garden, ha emès un comunicat en què nega els fets. ‘‘Ens preocupem profundament per la salut dels concursants i de l'equip, així com també per la qualitat de l’espectacle. Qualsevol suggeriment que el concurs està manipulat o que fem servir falsos reclams que perjudiquen greument els jugadors és, simplement, falsa. Hem pres totes les precaucions de seguretat apropiades, inclosa l’atenció posterior als concursants, i un jutge independent supervisa cada joc per garantir que sigui just per a tothom’’, diu el comunicat.

stats