'Julia' i cinc sèries més que et faran salivar

La ficció sobre la cuinera televisiva Julia Child és una mostra més de l'atractiu de la cuina a la televisió

Laura Minguella
4 min
Julia Child en un dels shows televisius que recrea la sèrie.

El menjar pot tenir una gran capacitat d'atracció quan apareix en pantalla. Un dels personatges que ho va comprovar en primera persona va ser Julia Child, considerada la primera cuinera televisiva del món. La història d'aquesta pionera és el cor de Julia, estrenada recentment a HBO Max, una ficció que explora el sorgiment de la televisió pública com una nova institució social, l'esclat del feminisme, la naturalesa de les celebritats i l’evolució cultural del país. És per això que la sèrie no se centra en els inicis de Child com a cuinera, sinó en el seu ascens com a estrella televisiva amb The French chef, programa que es va mantenir deu anys en antena. L’actriu Sarah Lancashire (Happy Valley) interpreta la xef i encapçala un repartiment que compta amb David Hyde Pierce, el Niles Crane de Frasier. La sèrie és fidel al moment històric que retrata i mostra totes les facetes de la cuinera, fins i tot les menys amables, així com una gran varietat de plats d'alta cuina. Julia Child va obrir els fogons televisius, però la seva sèrie biogràfica no és la primera a fer-ho, ja que la gastronomia és un element central en moltes altres ficcions. A continuació us en presentem cinc més que també us faran salivar:

1.
'Hannibal'

Netflix

Hannibal el sibarita flambejant un dels seus plats.

La cuina que practica Hannibal Lecter és de tot menys ortodoxa: faria les delícies de qualsevol foodie si no fos perquè els ingredients principals dels seus plats són parts dels humans que assassina, la qual cosa fa que els plats passin d'apetitosos a repugnants. El forense caníbal que sent un amor especial per la gastronomia i planeja amb delicadesa cada un dels plats que fa: en cada capítol elabora menús, que a la primera temporada són de cuina francesa; a la segona, japonesa, i a la tercera, italiana.

2.
Foodie love

HBO Max

La parella en una de les seves cites gastronòmiques.

En aquesta comèdia romàntica dirigida per Isabel Coixet, el menjar és el fil conductor i també el nexe d’unió entre els protagonistes, dos joves apassionats per la gastronomia que comencen a conèixer-se. La sèrie retrata l’inici de la seva relació, plena de dubtes, pors i inseguretats causades per relacions anteriors. Interpretats per Laia Costa i Guillermo Pfening, els protagonistes es van coneixent a través dels restaurants, on descobreixen plats nous que lliguen amb les emocions per tot el que van descobrint l’un de l’altre. La sèrie té una fotografia molt cuidada que fa que, sovint, sembli que naveguem per un compte foodie d’Instagram, on les fotos estan retocades i tot sembla perfecte. La trama, que neix de la passió que Coixet sent pel menjar, porta els protagonistes per gelateries i restaurants de diversos llocs del món en un tour gastronòmic global: de Barcelona a Tòquio, Hèlsinki, Roma i Nova York.

3.
'Billions'
Billions

Tot i que la gastronomia no és al centre de les trames de Billions (Movistar+), els seus personatges übercapitalistes certament saben com fondre bitllets en àpats de vertigen tant pel remolí de gustos com per l'import de la minuta. La sèrie s'ha convertit en una petita guia informal sobre els llocs més exclusius de Manhattan i els xefs reals es deixen veure a la sèrie, cuinant menges exquisides en àpats privats. El cuiner Wylie Dufresne va acceptar interpretar-se a ell mateix servint un plat il·legal: hortolans. Aquest petit ocell, en perill d'extinció, es cuina sencer i es degluteix d'un sol mos, cobrint-se el cap sota el tovalló: alguns diuen que per apreciar millor el gust; altres, "per amagar la teva vergonya de Déu". Rodney Scott també hi ha aparegut, en aquest cas preparant un porc sencer a la barbacoa, la seva especialitat.

4.
'Master of none'

Netflix

En Dev i l'Arnold gaudint d'un àpat a Itàlia.

Protagonitzada per Aziz Ansari (Parks and Rec), Master of none és una comèdia amb pinzellades de sitcom en què el menjar és un element omnipresent. És per això que farà les delícies dels amants de la gastronomia i, sobretot, dels bons restaurants, ja que els protagonistes visiten molts dels locals més populars de Nova York i fins i tot alguns dels més reconeguts del món, com l'Osteria Francescana de Modena, a Itàlia. A més, en Dev, un aspirant a actor que voldria ser cuiner, sempre està disposat a passar temps entre fogons. De fet, un dels moments foodie més memorables és quan aprèn a fer pasta casolana i, un cop cuita, la tasta i crida d'alegria: "Ho he fet!" Alguns dels moments més divertits de la ficció tenen lloc mentre els personatges es reuneixen al voltant d'una taula, bevent o menjant.

5.
'The trip'

Amazon Prime Video

L'Steve i en Rob dinant.

Aquesta comèdia arrenca quan el seu protagonista, l'Steve, és escollit per visitar els millors restaurants del nord d'Anglaterra, una aventura que compartirà amb el seu amic Rob. La sèrie va tenir una continuació en forma d'una trilogia de pel·lícules que segueixen el viatge gastronòmic de l'Steve i el Rob pel sud d'Europa. A la primera pel·lícula viatgen a Itàlia seguint les passes dels grans poetes romàntics del segle XIX i descobreixen no només els paisatges més bonics del país, sinó també molts dels seus plats tradicionals, que sense cap mena de dubte podrien fer obrir la gana a qualsevol. La segona pel·lícula segueix el road trip culinari dels dos amics per Espanya, des de Santander i el golf de Biscaia fins a Castella-la Manxa i la costa de Màlaga, degustant les delícies de cada regió. A la tercera pel·lícula, estrenada deu anys després de la sèrie original, el duo es trasllada a Grècia per seguir els passos d'Ulisses a l'Odissea, de manera que comencen a Troia i acaben a Ítaca, fent un recorregut per la gastronomia clàssica del país.

stats