Estrena

'L’Acadèmia': TV3 a la recerca del 'Ted Lasso' català

La nova aposta de ficció de TV3 se centra en una escola de futbol

3 min
Marc Martínez i Ton Vieira

BarcelonaLes sèries ambientades en l’esport són habituals en el panorama audiovisual. A TV3 es va fer Les de l’hoquei i ara arriba L’Acadèmia, una ficció ambientada en una escola de futbol que es podrà veure a través de la televisió pública i també a Amazon. De fet, L’Acadèmia, en la qual TV3 ha participat en l’adquisició dels drets d’antena per un valor de l'11% del pressupost de la ficció, s’ha rodat en castellà i s’ha doblat al català. La nova aposta de ficció de la televisió pública s'estrena dilluns i constarà de vuit episodis.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L'escenari principal de L'Acadèmia és el centre de formació de l’Apolo FC, on un grup de nois i noies es preparen per convertir-se en estrelles mundials del futbol. Durant el pas per l'escola, els joves no només han de créixer com a esportistes sinó també com a persones, i això dona peu a tractar temes tan diversos –i imprescindibles en una sèrie juvenil– com el despertar sexual, les inseguretats, la superació personal i les relacions familiars.

Una altra de les qüestions centrals de la sèrie és l'homofòbia dins el futbol, una trama que protagonitza l'Adrián (Marc Soler), el capità de l'equip que amaga la seva homosexualitat. L'arribada del Jairo (Ton Vieira), un noi de Colòmbia amb un talent innat pel futbol, despertarà sentiments contradictoris en el capità: per una banda, hi ha la gelosia professional i, per l'altra, l'atracció física. "L'Adrián té un greu problema d'acceptació de la seva condició personal. Dins el món del futbol, on hi ha tants tabús i no hi ha referents homosexuals, mostrar-se vulnerable, sensible o deixar veure la condició sexual és difícil. No està en un bon moment de la seva vida: té moltes confusions i moltes emocions reprimides que al camp es resolen negativament", explica Soler.

Per a Marc Martínez, que interpreta el Willy, l'entrenador de l'equip masculí, la trama sobre l'homosexualitat del protagonista és un dels encerts de L'Acadèmia. "La sèrie s'atreveix a mostrar una cosa que al futbol és un tabú, no existeix. Crec que és molt important. Jo he jugat a futbol i no es parlava d'aquest tema, tot i que hi ha jugadors homosexuals. Però està prohibit parlar-ne", remarca Martínez. L'actor recorda que el tabú que hi ha al futbol masculí no es dona al femení, i això també es veu a la sèrie, on una les protagonistes principals és lesbiana i no té cap problema per parlar-ne amb les companyes d'equip.

Entrenador inspirador

El personatge de Martínez és el referent dels jugadors de l'equip masculí, un rol que pot recordar altres entrenadors televisius cèlebres com Ted Lasso i el coach Eric Taylor de Friday Night Lights. "He fet aquest personatge per lluitar contra el fantasma del mataiaies de Nit i dia", diu en to de broma l'actor. Per a ell, el Willy és tot bondat. "Li toca fer d'entrenador, de pare, de psicòleg, de policia i d'amic. Hi ha una cosa del personatge amb la qual m'identifico molt: aquesta faceta de pastor, ell té una missió i totes les hores del dia les dedica a la seva feina", detalla Martínez, que per treballar el personatge va contactar amb Jordi Roura, que va ser jugador i entrenador del Barça.

També va rebre assessorament d'una exmembre del cos tècnic del Barça Bárbara Goenaga, que interpreta la Toni, la psicòloga i directora de la residència de l'acadèmia. El personatge està inspirat en Rocío Pomares, que durant molt de temps va ser psicòloga del Barça. L'actriu comenta divertida que la primera cosa que li van dir quan li van oferir la sèrie era que la volien, entre altres coses, perquè és mare de tres fills: "Necessitaven algú que sabés què és ser mare lloca. Ella ha d'intentar que els nois i noies estiguin bé dins de tota la pressió que reben i sense les seves famílies. Al final, són com els seus fills".

stats