Mèdia Sèries 27/01/2022

'Todos mienten', el Cluedo de Pau Freixas

La sèrie, que s'estrena a Movistar+, se centra en un assassinat que té lloc en una urbanització de classe alta

3 min
Irene Arcos interpreta la Macarena, una professora que s'embolica amb un alumne

BarcelonaLes vides de les famílies de Todos mienten semblen perfectes, però tenen moltes esquerdes. En la nova sèrie de Pau Freixas, que arriba demà a Movistar+, el detonador que fa miques les pacífiques existències dels protagonistes –tot ells veïns de la urbanització de classe alta Belmonte– és un vídeo viral en què es veu la Macarena (Irene Arcos) mantenint relacions sexuals amb l'Iván (Lucas Nabor), alumne seu i fill de la seva millor amiga, l'Ana (Natalia Verbeke). Enmig de l'escàndol, es produeix un assassinat, un crim difícil de resoldre perquè tots i cadascun dels veïns de la urbanització menteixen.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Després de Sé quién eres, Freixas torna al thriller però ho fa amb una proposta que s'allunya dels cànons del gènere. A Todos mienten hi ha un misteri barrejat amb notes d'humor gairebé negre. "La sèrie acaba sent una mica un Cluedo, però també hi ha esperit de drama i també té una mica de comèdia negra. Aquesta combinació de tons és la gràcia", explica a l'ARA Freixas, que assenyala que van buscar un repartiment que pogués navegar amb solvència entre els diversos gèneres de la sèrie.

El càsting de Todos mienten és gairebé un qui és qui de la ficció espanyola. A més d'Irene Arcos i Natalia Verbeke, el quartet de dones protagonistes es tanca amb Miren Ibarguren i Eva Santolaria, que també figura com a part de l'equip de guionistes. L'actriu porta anys exercint com a analista de guions per a Pau Freixas, la seva parella, i altres directors, però és la primera vegada que apareix reconeguda amb aquesta funció en els crèdits d'una producció. Pel que fa als personatges masculins, Leonardo Sbaraglia interpreta el Néstor, el marit de la Macarena, mentre que Ernesto Alterio interpreta el Diego, la parella de l'Ana i el pare de l'Iván. Tanquen el repartiment Juan Diego Botto i Jorge Bosch.

La insatisfacció de la perfecció

La polèmica generada pel vídeo també traurà a la superfície les insatisfaccions i els problemes d'uns personatges que porten anys mentint als altres i a ells mateixos. "Volia fer un thriller sense un pla mestre, en què el puzle es muntés a través de les accions de personatges emocionals, maldestres, que es deixen portar sense tenir gaire clares les conseqüències", assenyala el director, que assegura que els espectadors es poden sentir identificats amb alguns dels conflictes dels personatges.

Per a Freixas, un dels temes principals de la sèrie és com les persones acaben, moltes vegades, sent atrapades per la necessitat de tenir la vida que la societat imposa. "En la cerca de la plenitud, hi ha un moment en què pots sentir que t'ofegues, que ho enviaries tot a la merda per sentir que hi ha alguna cosa d'imprevisible en la teva vida", reflexiona el director, que creu que les crisis són indestriables de la vida.

Com passava a Cites, a Todos mienten trobem cases i pisos enlluernadors, tot i que en el cas del thriller la seva aparició està més justificada. "L'aparença era important per a la metàfora. En una classe alta encara és més evident l'aparent perfecció. A sota de les coses, encara que aparentment funcionin, si rasques sempre apareixen dubtes, inseguretats i insatisfaccions, diu.

La nova sèrie de Pau Freixas, filmada a finals del 2020, s'ha rodat íntegrament a Catalunya, tot i que Freixas reconeix que el centre neuràlgic de les produccions televisives és a Madrid: "Movistar, Netflix i HBO tenen les seves seus allà. Aquí hi ha TV3 i els projectes tenen la mida que tenen i fan el que poden fer". Amb tot, Freixas destaca que malgrat que el pes de la indústria estigui a Madrid ell segueix rodant a Catalunya sense problemes. "Si mai vaig a rodar a Madrid serà per gust, però no perquè ningú em digui que hi vagi", diu el director, que confessa que treballa en una segona temporada de Todos mienten que està pendent de l'èxit que tingui la primera entrega.

stats