Sèries

Sèries als llimbs: quan la dictadura de les plataformes et deixa sense final

La decisió de HBO de no renovar '30 monedas' deixa sense final la sèrie d'Álex de la Iglesia, que tenia els guions ja escrits

4 min
Eduard Fernández com a mossèn Vergara a la sèrie '30 monedas'

BarcelonaVeure una sèrie des de l'inici fins al final no és una missió tan fàcil com podria semblar. Molt sovint, les xifres manen i si una plataforma considera que una ficció no arriba a un públic prou gran per sortir a compte s'abaixa la persiana. Un cas recent és el de 30 monedas, una de les primeres produccions espanyoles de HBO Max (ara Max). Tot i tenir dues temporades, aquesta setmana el seu creador, Álex de la Iglesia, anunciava que el servei de streaming havia decidit no continuar-la.

El director d'El día de la bestia es queixava en un tuit que la cancel·lació li impedia acabar el projecte com ell l'havia imaginat: "No es renova 30 monedas. Els capítols de l'última temporada estan escrits. La història va ser concebuda des del principi com una trilogia. 30 monedas és part de la meva vida. Faré tot el possible per acabar-la". Una de les opcions del director és buscar una altra plataforma que li compri el projecte, tot i que això tampoc és garantia de res. Moltes sèries decapitades han buscat noves vides en altres serveis de streaming, però les alegries els han durat poc perquè sovint tornen a ser cancel·lades. Fem un repàs de sèries que, malgrat que ho tenien tot preparat per al seu final, van acabar als llimbs.

'A league of their own'

Amazon

Les protagonistes de 'A league of their own'

Un dels principals obstacles de la versió en sèrie d'Ellas dan el golpe, pel·lícula del 1992, per arribar al gran públic és que des de l'inici se li va penjar l'etiqueta de ficció de nínxol i woke. Will Graham i Abbi Jacobson van recuperar la història de la cinta de Penny Marshall, centrada en un grup de dones que formen un equip de beisbol durant la Segona Guerra Mundial i la van transformar en un relat íntegrament lèsbic. Amazon va ser cruel amb la sèrie. Després d'una primera temporada, li va concedir una segona de només quatre episodis per poder tancar la història. Els guions d'aquests episodis ja estaven escrits quan va esclatar la vaga de guionistes i actors, l'excusa que Amazon va utilitzar per revertir l'aprovació de la minitemporada.

Quan es va fer pública la cancel·lació, Jacobson va escriure un missatge a Instagram en què assenyalava que el camí de la sèrie havia estat tortuós. Els entrebancs als quals fa referència la guionista i protagonista serien desavinences amb la plataforma, que hauria fet massa cas a comentaris d'espectadors que en projeccions de prova haurien assegurat que trobaven desagradables les històries queer de la sèrie. Segons The Hollywood Reporter, el suggeriment de minimitzar les trames lèsbiques va derivar en un enfrontament entre els creadors i els executius de màrqueting de la plataforma que es va acabar reconduint.

'Minx'

HBO / Starz

una escena de 'Minx'

A vegades hi ha sèries que neixen amb mala estrella. Un cas seria Minx, comèdia ambientada als anys 70 i centrada en l'aventura d'una dona per crear la primera revista eròtica adreçada al públic femení. La primera temporada es va estrenar a HBO Max i la recepció va ser positiva, així que la plataforma la va renovar per a una segona temporada. Quan tot l'equip es trobava en fase de producció dels nous episodis –només quedava una setmana de filmació–, Warner, el grup de comunicació del qual forma Max, va decidir prescindir-ne com una mesura més per estalviar despeses.

Amb la feina ja feta, els responsables de Minx es van trobar amb la tasca de buscar una nova casa. Finalment, el canal per cable Starz, que també té plataforma, els va acollir. L'alegria va durar poc. Després de l'emissió de la segona temporada, Starz els va ensenyar la porta de sortida, sense que tampoc haguessin pogut tancar les trames. La causa? Les baixes dades d'audiència. En la seva emissió convencional, tenia una mitjana de menys de 100.000 espectadors per capítol.

'GLOW'

Netflix

Una imatge de la tercera temporada de 'GLOW'

En el cas de GLOW, la culpa no va ser de la vaga sinó de la pandèmia, o almenys això va dir Netflix. Aquesta singular comèdia sobre un grup de dones que treballaven en un programa de lluita lliure dels anys 80 va rebre el vistiplau per a una quarta i última temporada. Quan va començar el confinament a causa de la covid, feia tres setmanes que GLOW havia iniciat el rodatge de l'entrega. L'aturada va arribar quan l'equip ja havia pogut rodar el primer episodi de la temporada i començava la filmació del segon. L'octubre del 2020, Netflix va anunciar que la producció no es tornaria a posar en marxa i que, per tant, els espectadors es podien oblidar de veure el final que els havien promès. Alison Brie, protagonista de la sèrie, ha dit que la cancel·lació és la decepció més gran de la seva vida professional.

'Bupkis'

SkyShowtime

Pete Davidson i Joe Pesci a Bupkis.

A vegades la decisió de no continuar no és cosa de les plataformes sinó dels mateixos creadors. A Bupkis, que es pot veure a SkyShowtime, l'humorista Pete Davidson feia un exercici confessional traslladant part de la seva vida i la de la seva família a la pantalla. Conegut per la seva feina a Saturday Night Live i pel seu extens currículum sentimental, Davidson explicava que la sèrie era una finestra a la seva vida, perquè parla principalment dels seus problemes i les dificultats familiars. Peacock, la plataforma que va encarregar la ficció, la va renovar per a una segona temporada el juny del 2023, però el març del 2024 Davidson va anunciar que no la faria: "És una part de la meva vida que ja està tancada", va explicar.

stats