Les sèries del cap de setmana: 'Peaky blinders' s'acomiada i 'Para toda la humanidad' vol conquerir Mart

Netflix incorpora la sisena i última temporada del drama britànic sobre la família de gàngsters de Birmingham

2 min
Peaky Blinders

BarcelonaEls fans de Peaky blinders ja poden anar recuperant dels seus armaris les boines, encara que faci calor: els Shelby, la família de gàngsters de Birmingham, tornen a l'acció per últim cop. Netflix estrena aquest divendres la sisena i última temporada de la sèrie, que ja fa quatre mesos que va emetre al seu final al Regne Unit, on es pot veure a través de la BBC. Cillian Murphy es torna a posar en la pell de l'icònic Tommy Shelby, que al final de la cinquena entrega estava a punt d'acabar amb la seva vida.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Des que es va estrenar el 2013, la sèrie s'ha convertit en un fenomen global, amb multituds de seguidors copiant l'estil de vestir dels seus protagonistes i convertint els seus actors en estrelles. Murphy ha reconegut en diverses entrevistes que l'èxit de la sèrie els va agafar per sorpresa, ja que la seva estrena no va anar acompanyada d'una gran campanya de publicitat. "La popularitat de la sèrie ha estat una qüestió de boca-orella", explicava al Hollywood Reporter.

Un final divisiu

La passió dels seguidors per la sèrie també té la seva contrapartida i al Regne Unit el final de Peaky blinders ha rebut crítiques per no ser prou potent, sobretot comparat amb les temporades anteriors. Segons el creador de la sèrie, Steven Knight, aquesta entrega continua mostrant l'impacte que té l'auge del feixisme en Tommy Shelby. "El seu únic objectiu vital era acumular diners, però quan es troba amb el feixisme alguna cosa es desperta dins seu i decideix que sí que existeix el bé i el mal. I és per això que vol dedicar la seva vida a fer-li front", diu Knight.

Arran del descontentament d'alguns seguidors, Anthony Byrne ha defensat la temporada assegurant que la sèrie havia d'evolucionar. Per a ell, la sisena temporada és un estudi "de la foscor de l'ànima de Tommy Shelby". "Sempre hi haurà una part de l'audiència que voldrà les mateixes coses, però nosaltres no som aquí per això, la sèrie ha d'evolucionar i ha de canviar. I ha de desafiar les expectatives de l'audiència i portar-la cap a una experiència molt més profunda del que espera", argumenta.

El primer episodi de la nova temporada està dedicat a Helen McCrory, que interpretava la tieta Polly a la sèrie i que va morir de càncer l'abril del 2021. McCrory no va poder participar en l'última temporada i Murphy ha assegurat que la seva absència va marcar el rodatge. "Era un dels millors intèrprets amb qui he treballat. Qualsevol material, qualsevol escena... ella ho feia especial. Podia ser poderosa i podia ser vulnerable, i ho podia fer tot seguit. Era encantadora i divertida, i tenia compassió per tothom que coneixia. Em meravellava com vivia la vida, com equilibrava família i feina", recordava Murphy al Guardian amb motiu de la mort de l'actriu.

La sisena és l'última temporada de la sèrie, però Steven Knight va anunciar el 2021 que està preparant una pel·lícula que serà el llaç final a la història dels Shelby. Tanmateix, el creador ha deixat la porta oberta a desenvolupar nous projectes sobre el mateix univers. "No en diria spin-offs, però hi haurà altres sèries que naixeran d'aquí i que explicaran la història d'aquesta part de la societat i d'aquesta família", assegurava a Variety.

Altres propostes
  • ‘Para toda la humanidad’ (Apple TV+ / Tercera temporada) Apple TV+ potser és la plataforma més petita pel que fa al nombre de subscriptors, però la qualitat de les seves produccions la situen al capdavant del rànquing dels serveis de 'streaming'. 'Para toda la humanidad' té l’honor de ser una de les seves ficcions de culte: malgrat no comptar amb un repartiment amb grans noms (almenys per al gran públic) ha aconseguit una sòlida base de fans que no deixen de recomanar-la a qui els vulgui escoltar. La sèrie presenta una realitat alternativa en què l'URSS va passar per davant dels Estats Units en la conquesta de la Lluna. En aquesta tercera temporada, que s’endinsa en els anys 90, el nou objectiu espacial és Mart.
  • ‘Intimidad’ (Netflix / Primera temporada) Què passa quan es fa públic un vídeo sexual d’una política a l’alça? Aquesta és la pregunta que es planteja aquesta producció espanyola que reuneix un repartiment femení d’altura: Itziar Ituño, coneguda per haver sigut la inspectora Murillo a 'La casa de papel'; Emma Suárez; Verónica Echegui, i Patricia López Arnáiz. 'Intimidad', rodada al País Basc, és una mirada reflexiva a una temàtica de plena actualitat.
  • ‘Sin límites (Amazon / Primera temporada) Amazon ha agafat el gust a les produccions espanyoles d’època i, després de sèries com 'El Cid', estrena aquest drama èpic sobre Fernando de Magallanes i Juan Sebastián Elcano. Aquí també trobem un rostre de 'La casa de papel': Álvaro Morte, el Professor, dona vida a Elcano.
  • ‘Becoming Elizabeth’ (Starzplay / Primera temporada) Si voleu més produccions d’època, Starzplay estrena aquest diumenge la seva versió sobre els anys de joventut d’una de les reines més emblemàtiques d’Anglaterra, Elisabet I, interpretada aquí per Alicia von Rittberg. La sèrie recorda les disputes pel poder dels Tudor i compta amb Romola Garai en el paper de Maria Tudor, germana de la monarca.
stats