Ficció

Torna el 'thriller' eròtic: les sèries que volen escalfar els espectadors

Les plataformes volen recuperar un gènere que va fer fortuna als anys 90

5 min
Una escena d''Obsesión'

BarcelonaInstint bàsicEl color de la nitAssetjamentJade o Jocs salvatges... Les darreries dels 80 i pràcticament tota la dècada dels 90 van ser les èpoques de glòria del thriller eròtic, un gènere farcit de femmes fatales i homes caiguts en desgràcia per culpa de dones que els devoraven amb la seva passió sexual. Passades gairebé tres dècades d'aquells anys d'esplendor, les sèries i les plataformes fan passos per recuperar unes històries que barrejaven intensitat narrativa, estereotips de gènere i, en alguns casos, un estil deliberadament xaró. L'últim intent de ressuscitar el noir sexi és l'adaptació televisiva de Sky Showtime d'un dels referents del gènere: Atracció fatal, nominada a sis Oscars i una de les cintes més taquilleres del 1987. Els tres primers episodis ja estan disponible a la plataforma i la resta, fins a arribar a vuit, s'estrenaran setmanalment.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En la nova versió, els papers de Michael Douglas i Glenn Close –l'advocat Dan Gallagher i l'agent judicial Alex Forrest– els interpreten Joshua Jackson i Lizzy Caplan, i la narració s'enfoca en mostrar els privilegis que té el seu protagonista, que respon a l'arquetipus d'home blanc de classe social alta. La manera de fer-ho és canviant un fet fonamental del guió original: mentre a la pel·lícula el Dan continuava amb la seva vida després de la mort de l'Alex, a la sèrie l'advocat ha passat quinze anys a la presó per l'assassinat de la seva examant i surt disposat a demostrar que ell no és culpable. D'aquesta manera, la sèrie té dos plans temporals: el passat, on veiem com comença i es desenvolupa la relació dels protagonistes, i el present, amb el Dan intentant netejar el seu nom i recuperar la seva filla.

Alexandra Cunningham, showrunner de la sèrie, ha explicat que una de les motivacions per fer la sèrie va ser tenir l'oportunitat d'explicar la visió de la protagonista femenina de la pel·lícula, maltractada per la indústria del moment i els espectadors. Glenn Close ha explicat en diverses entrevistes que quan es va preparar el personatge va fer molta recerca psicològica per no fer-ne un retrat estereotipat. A l'hora de la veritat, i després de canviar el final de la pel·lícula per castigar més durament l'Alex, el públic recorda la protagonista simplement com una psicòpata. En la cultura anglosaxona, Atracció fatal va donar lloc al terme bunny boiler per referir-se a una dona que és emocionalment inestable i possiblement venjativa.

Lizzy Caplan en el paper d'Alex Forrest i Joshua Jackson en el de Dan Gallagher a 'Atracció fatal' (2022)

Atracció fatal no és l'únic remake de thriller eròtic dins del catàleg de Sky Showtime. Entre l'oferta de la plataforma hi ha la infausta seqüela d'American gigoló, criticada pel director de la pel·lícula original, Paul Schrader, i cancel·lada després de la primera temporada. La sèrie té alguns punts de connexió amb la d'Atracció fatal: Julian Kaye –John Bernthal agafa el relleu de Richard Gere– surt de la presó després de ser acusat d'assassinat i intenta descobrir qui el va acusar falsament.

Netflix, a la cerca del 'hit'

Una de les plataformes que millor coneixen el poder de l'erotisme és Netflix. Alguns dels grans èxits del servei, com Los Bridgerton o La reina Carlota, tenen en aquest element un dels seus fonaments. El servei de streaming està sempre a la cacera de ficcions que li permetin tenir els subscriptors enganxats i pocs gèneres són tan addictius, si es fan bé, com el thriller eròtic. La plataforma ha fet diverses incursions en el gènere i l'aventura ha sortit relativament bé, tot i que les crítiques qualitatives han sigut destructives en molts casos. En la banda dels intents fallits hi ha Gypsy, amb una Naomi Watts fent de psiquiatra que se salta totes les línies vermelles de la seva professió. La sèrie intentava ser sexi –va confiar en Sam Taylor-Johnson, directora de Cinquanta ombres d'en Grey–, però el resultat no va convèncer ningú, tampoc la crítica. També va rebre força pals Sexo/vida, que sí que va interessar als espectadors, que van fer que entrés en el rànquing del contingut més vist de la plataforma. Centrada en una dona casada i amb dos fills que troba a faltar un passat sexualment molt més actiu. Tot i l'èxit de la sèrie entre els espectadors, després de la segona temporada la plataforma ha tancat l'aixeta.

Mike Vogel en el paper de Cooper Connelly i Sarah Shahi en el de Billie Connelly

Com Sky Showtime, Netflix també ha mirat al passat per revifar el thriller eròtic. A l'abril la plataforma va estrenar la britànica Obsesión, versió en minisèrie de Ferida, que el 1992 van protagonitzar Jeremy Irons, Juliette Binoche i Miranda Richardson i que es basava en un bestseller de Josephine Hart. Irons era un metge transformat en polític que començava una aventura sexual sadomasoquista amb la promesa del seu fill. Mentre la pel·lícula de Louis Malle va ser aplaudida per les actuacions dels seus protagonistes, la minisèrie de Netflix ha estat ridiculitzada per la premsa especialitzada. "Tots els actors d'aquest thriller eròtic semblen necessitar anar al lavabo", arrencava la crítica del GuardianThe Telegraph deia de la minisèrie que era un "festival de grolleria sexual amb la subtilesa d'una telenovel·la americana".

Dins de la categoria de thriller eròtic, Netflix té uns quants exemples més reeixits, almenys pel que fa al nombre de seguidors. Entre les sèries que han fet fortuna hi ha la mexicana Oscuro deseo, en què l'Alma, una dona casada, comença una aventura sexual que s'acabarà transformant en una obsessió; o la popular Detrás de sus ojos, que explica la història de la Louise, embolicada amb el seu cap i amb la dona d'aquest.

Molts dels intents de thriller eròtic no passen de ser sèries barates amb un pòsit de telefilm. Hi ha esforços, però, que s'aparten una mica d'aquest camí. És el cas Perdiendo a Alice (AppleTV+), una sèrie israeliana sobre una directora de cinema que ha deixat de banda la seva professió a causa de la família. Frustrada tant en l'àmbit personal com professional, l'Alice desenvolupa una estranya relació amb la Sophie, una jove i resolutiva guionista que la contacta perquè dirigeixi el seu primer guió, una història amb una alta càrrega sexual que sembla inspirada en la seva pròpia vida. Per acabar de reblar el clau, el protagonista masculí del projecte que preparen és el marit de l'Alice. El resultat de tot plegat és una sèrie malaltissa i pertorbadora.

stats