LA TRIA 'TECH'

El telèfon mòbil de Bauzá i els d'altres líders polítics mundials

L'ARA Balears informava divendres que l'actual Govern de les Illes ha reclamat a l'anterior president José Ramón Bauzá i 24 alts càrrecs del seu executiu que retornin els telèfons mòbils de gamma alta pagats amb diners públics que van rebre en l'exercici dels seus càrrecs. En aquest cas, 'de gamma alta' és l'eufemisme que es fa servir per referir-se a l'iPhone, com es pot veure a la fotografia superior.

Bauzá no és l'únic polític del PP que fa servir un mòbil d'Apple. En aquesta imatge es veu Alícia Sánchez-Camacho i Cristóbal Montoro molt interessats en alguna cosa que la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, els mostra a la pantalla d'un iPhone de la generació anterior a l'actual.

Una circumstància en què hem vist sovint parlar polítics pel mòbil ha estat la negociació de l'enèsim rescat europeu de l'economia de Grècia. Per exemple, un eurodiputat va retreure a Jean-Claude Juncker, president de la Comissió, que fes servir el telèfon mòbil durant la sessió del Parlament. Juncker va respondre que “ li estava enviant un missatge a Tsipras”, referint-se al primer ministre grec. I probablement es tractava d'un SMS, ja que el telèfon no era un 'smartphone', sinó un mòbil bàsic dels plegables, com es veu en aquesta foto:

No és el mateix aparell amb el qual va atendre una trucada fa uns mesos, en plena conferència de premsa conjunta amb Kolinda Grabar-Kitarovic, presidenta de Croàcia, tal com es veu en el vídeo següent.

 

Una cosa semblant fa Mateo Renzi, el primer ministre italià, durant una compareixença pública al costat, precisament, de Tsipras.

Sigui com sigui, el més probable és que Tsipras rebés l'SMS de Juncker al mòbil Android amb el qual se l'ha vist fa poc durant les sessions del Parlament de Grècia, com en aquesta imatge de 'The Guardian':

Tsipras comparteix la preferència per Android amb el seu exministre de Finances, el dimitit Iannis Varufakis, que acostuma a fer servir un sabatòfon Note de Samsung. Potser el mateix amb què va enregistrar una reunió amb els seus col·legues de l'Eurogrup, una cosa que li han retret.

Tanmateix, a Tsipras també se l'havia vist amb un iPhone de la primera generació, practicant el costum cada vegada més habitual de tapar-se la boca amb l'altra mà per evitar que algun observador li llegeixi els llavis i descobreixi què està dient:

Un altre dels actors principals de la negociació va ser Jeroen Dijsselbloem. El ministre holandès de Finances i president renovat de l'Eurogrup és usuari habitual de telèfons Apple. Aquesta foto d' Economic Times és només una entre moltes que circulen per la xarxa on es veu Dijsselbloem parlant per un iPhone:

Un altre dels implicats en la intervenció de la política grega és l'italià Mario Draghi, president del Banc Central Europeu (BCE), la màxima autoritat monetària del continent. No he trobat cap fotografia seva parlant pel mòbil, però està documentat que és addicte a aquests dispositius, fins al punt que algun dels seus homòlegs s'ha declarat molest perquè acostuma a absentar-se de les reunions del consell del BCE per parlar pel mòbil i para més atenció als tres mòbils que té sobre la taula de reunions que als seus interlocutors.

En qualsevol cas, el telèfon preferit pels qui prenen decisions sembla que és la BlackBerry. El primer ministre francès Manuel Valls ha canviat el seu antic Bold 9900 per un Q10, i la cancellera alemanya Angela Merkel confia en un tàctil Z10, protegit amb el programari de xifrat de SecuSmart.


David Cameron, primer ministre del Regne Unit, també és usuari de BlackBerry, mentre pretén il·legalitzar el xifrat de les comunicacions electròniques.

Però, indubtablement, el màxim promotor de BlackBerry és Barack Obama, el president dels EUA. Quan va arribar a la Casa Blanca va insistir al servei secret que volia seguir fent servir un telèfon d'aquesta marca, i encara hi està tan enganxat que una vegada va baixar de l'helicòpter presidencial Marine One davant els fotògrafs per tornar al Despatx Oval a buscar el mòbil, que se l'havia descuidat allà.