23/03/2024

Que tornin les llistes de correu

2 min

BarcelonaMés enllà del costum d’alguns jutges de matar mosques a canonades, el previsible blocatge dels serveis de Telegram a l’Estat en les pròximes hores és fruit de l’actitud recalcitrant de l’empresa, que es distingeix a tot el món per resistir-se a qualsevol reclamació de les autoritats, cosa que dificulta penalitzar només els usuaris que vulneren la legislació. També hi té molt a veure la voluntat de ser més que una aplicació de xat, incorporant funcions com la d’emmagatzemar fitxers que motiva la demanda d’Atresmedia, Mediaset, Movistar+ i EGEDA.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En realitat, només una part dels vuit milions i mig d’usuaris espanyols de Telegram tenen dret a rondinar: són els abonats a la versió Prèmium, de pagament, perquè deixaran de rebre el servei que paguen. En qualsevol cas, tant ells com la resta ho tenen molt fàcil per continuar comunicant-se: la majoria només han de traslladar les converses al WhatsApp de Meta Platforms, que probablement no van esborrar mai dels seus telèfons. Els que som conseqüents en matèria de privadesa tenim ara un argument per proposar als nostres contactes l’ús de Signal o Threema.

Respecte als escarafalls que l’associació de consumidors FACUA fa sobre la pèrdua de visibilitat i/o negoci que el blocatge indiscriminat de Telegram causarà als "milions d’usuaris i a les empreses, organitzacions i institucions públiques i privades" que depenen de la plataforma, la incidència és l’enèsim recordatori del risc que representa confiar la teva presència o identitat digitals a plataformes privatives sobre les quals no tens cap control. Si la caiguda o tancament d’una xarxa social et deixa sense audiència o sense clientela, probablement faries bé contractant un nom de domini, posant-hi la teva pròpia web, per modesta que sigui, recopilant educadament les adreces de correu electrònic dels teus clients actuals i potencials i comunicant-te amb ells amb una llista de correu. És la màgia de les tecnologies obertes com la web i el correu electrònic, que tanta gent va abandonar precipitadament, enlluernada per les aplicacions i les xarxes socials.

stats