Tensió
Mèdia TV 30/05/2023

Juana Dolores encén les xarxes amb la seva entrevista amb Xavier Graset

L’escriptora ha sigut la protagonista d’una entrevista plena de crítiques a les eleccions i la cobertura de TV3

Maria Blanch Llardén
3 min
Juana Dolores Romero durant l'entrevista

Barcelona“He vingut aquí a cagar-me en tot”. Juana Dolores va deixar ahir Xavier Graset mut durant l’entrevista que van fer al Més 324. L’escriptora, actriu i poeta catalana va protagonitzar una de les entrevistes més tenses i incòmodes quan va criticar de manera severa els resultats de les eleccions del passat 28-M i, específicament, la cobertura que n’ha fet TV3.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Dolores va acusar el canal públic de ser “la televisió de la burgesia catalana que s’amaga darrere de la socialdemocràcia, que és el càncer ara mateix de les classes treballadores”. L’escriptora també va afegir que aquests treballadors “pateixen dia rere dia la ineptitud dels seus polítics” i també “dels periodistes de la televisió pública”. Graset li va respondre: "Però si tot ho fem malament, si tot està cagat i pixat, què fem?" El presentador intentava reconduir l’entrevista, tot i que li costava posar cullerada davant una Dolores desfermada. 

Graset, que ja fa 8 temporades que condueix aquest espai al 3/24, va acabar fent broma davant les reiterades càrregues de Dolores al programa i al tractament de TV3 a les eleccions argumentant que els periodistes no es podien “cagar en tot” perquè duen corbata: “Jo porto corbata perquè estic gras i així no se’m veu la panxa, per això porto la corbata, però soc igual amb corbata que sense corbata”, va dir el periodista. 

La incomoditat va ser evident des del primer segon de la conversa, quan el presentador li va demanar com estava: “Estranya de ser a la televisió pública que valida a Junts i valida a Trias”, va respondre l'artista. A partir d'aquí, va anar agafant un to més dur i irreverent a mesura que avançava. Juana Dolores presentava el seu nou poemari, Rèquiem català. I si una nació desfilant per una catifa vermella, i va reconèixer que feia temps que esperava ser la protagonista en aquest espai d'entrevistes: “Avui era el meu gran dia”.

Tot i això, va aprofitar el programa no per parlar del seu llibre, sinó per mostrar el seu descontentament amb Trias: “Perquè jo la catifa vermella la exitendo a la clase trabajadora y no a los empresarios, como decía el puto viejo de Trias, que a ver si también le cae un meteorito encima i deixa de dir parides”, va etzibar. Graset, sorprès, li va demanar d'aturar els insults. Abans, Dolores havia desitjat que un meteorit rebentés també la Llibreria Ona, gestionada per Iolanda Batallé, que havia intervingut al programa com a tertuliana i s'havia posicionat com a satisfeta per la victòria de Trias.

El periodista del Més 324 va intentar ratificar-se dient que miren de “fer la feina ben feta”, a la qual cosa l’artista va contestar: “No la feu. A veure si ja dimiteix el director o la cúpula de vells que també està darrere de TV3 i fan alguna cosa millor si entren joves, però no la feu”. 

Juana Dolores, a més, va recalcar que li era indiferent tot, tant el seu llibre com la literatura, i que l’únic que volia és que “les classes treballadores d’aquest país s’organitzin i pete todo de una vez”. Militant afí al marxisme, va afirmar enfadada que “desgraciadament” s’ha de posar per sobre i per davant la seva posició com a militant, i no com a escriptora: “Porque es que si no nadie lo hace en este país; pero bueno, me sacrifico”. 

Quan portaven poc més de deu minuts d’entrevista, l’escriptora va dir que ja no tenia “gaire més cosa a dir” i Graset, davant la situació surrealista, li va proposar deixar-ho estar. Després d’una lectura d’uns versos del Rèquiem, el periodista va acomiadar Dolores dient que els havia fet “una repassada com de dir «Tot ho fem malament, tot ho fem cagat i pixat», però que se n’anaven amb “l’alegria d’haver-la tingut amb aquest estat d’ànim, però del seu rèquiem que és de la nació”.

L'entrevista no ha tardat a fer-se viral i a generar opinions contraposades. N'hi ha que opinen que el seu discurs ha estat brillant, d'altres que creuen les crítiques fora de lloc i alguns, directament, no s'ho acabaven de creure. Ella, habitual polemista de Twitter, s'ha limitat a fer dos comentaris que ni tan sols esmentaven directament l'entrevista. En el primer, escrivia: "No tinc res a perdre, vaig néixer sense res", que a mitja tarda sumava ja prop de 100.000 visualitzacions i acumulava un centenar llarg de respostes.

Un segon tuit afegia una mica més de llenya al foc: "els que em critiquen les formes... 🥱", piulava l'escriptora, en un missatge que també superava el centenar de comentaris.

Entre les respostes, hi havia consens que havia estat una entrevista incòmoda i un moment televisiu memorable. Sobre el contingut, en canvi, la divisió era molt palesa.

stats