Televisió

La Marató 2024 es dedicarà a les malalties respiratòries

Aquestes patològies afecten dos milions de persones a Catalunya

A.P.
2 min
Un inhalador, sovint necessari per als qui pateixen asma

BarcelonaLa 33a edició de La Marató de TV3, que tindrà lloc el 15 de desembre, estarà dedicada a les malalties respiratòries, segons ha anunciat la televisió pública. És el segon cop que la cita solidària se centra en aquestes patologies, ja que el 2003 ja es va dedicar una edició a aquestes malalties que afecten dos milions de persones a Catalunya. Des del 1992, La Marató ha recaptat 245 milions d’euros i ha finançat 1.022 projectes de recerca.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Des de la televisió pública recorden que les afectacions respiratòries –les que incideixen en els pulmons, les vies aèries i el conjunt d'òrgans i teixits necessaris per a la respiració– són cada cop més habituals entre la població a causa de factors ambientals, com la contaminació, i socials, com l’increment de l’esperança de vida. A banda de causes com la pol·lució o el tabac, també hi ha malalties respiratòries d'origen infecciós, immunitàries i amb component genètic. Són malalties que poden afectar totes les franges d'edat, però tenen una especial incidència en la infància i la gent gran.

Hi ha 350 patologies respiratòries reconegudes, i entre les més freqüents figuren l'asma i les al·lèrgies respiratòries; la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), els trastorns respiratoris del son i les infeccions respiratòries. En segona instància, hi ha altres malalties menys freqüents però de gran impacte per la seva gravetat com són la fibrosi pulmonar, el càncer de pulmó i la tuberculosi.

Tercera causa de mort a Catalunya

Segons les dades del departament de Salut, a Catalunya les malalties respiratòries tenen una prevalença de dos milions de persones. Són, de fet, una de les causes més importants de pèrdua de qualitat de vida i la tercera causa de mort al país. Representen el 10% dels ingressos hospitalaris, el 6% dels motius de consulta als centres d’atenció primària i el 25% de les visites pediàtriques.

Les malalties respiratòries han experimentat un creixement continuo pel que fa a la seva prevalença i incidència a causa de la contaminació ambiental (la qualitat de l’aire), el tabac, l’obesitat, els canvis en la resposta immunitària lligats als hàbits higiènics i a la microbiota i a determinades exposicions a agents irritants laborals.  

stats