Programació
Mèdia Programes 27/06/2023

TV3 busca el secret de l'èxit empresarial amb Xavier Sala i Martín i Beth Camprubí

L'espai arrenca intentant explicar què fa que el Barça sigui un club diferent

2 min
Joan Laporta i Xavier Sala i Martín

BarcelonaQuè fa que una aventura empresarial funcioni? És el punt de partida de Factor clau, el nou programa de divulgació econòmica presentat per Xavier Sala i Martín, catedràtic d'economia de la Universitat de Colúmbia i assessor del Fòrum de Davos, i Beth Camprubí, empresària osonenca instal·lada a Anglaterra. El nou espai ocuparà la franja de prime time de TV3 a partir d'aquest dimecres.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Factor clau, que tindrà un total de quatre episodis, arrenca amb un capítol dedicat al FC Barcelona, una institució amb la qual Sala i Martín té una vinculació molt estreta: va ser-ne tresorer i entre el 26 de juliol i el 22 d'agost del 2006 va presidir la comissió gestora que va dirigir el club fins que Joan Laporta fou proclamat president per segona vegada consecutiva. Un dels elements centrals d'aquest episodi és l'entrevista que l'economista fa a Laporta. La xerrada es va enregistrar al març, abans del fitxatge frustrat de Messi a causa del límit salarial del club i, per tant, la conversa deixa de banda els problemes derivats del fair play financer. Sí que es parla, en canvi, de la importància dels valors del club, que Laporta creu que s'acosten més als d'una associació que als d'una empresa, del sentiment d'equip i de la catalanitat del Barça.

A banda de parlar amb Laporta, el programa, produït per Mediapro i TV3, també entrevista personatges amb un paper destacat dins el club com els responsables del museu, l'entrenador del primer equip, Xavi Hernández, i la jugadora Aitana Bonmatí. Un cop han parlat amb tots aquests agents que formen l'ecosistema del Barça, els dos experts sintetitzen els elements que construeixen el "factor clau" que ha determinat l'èxit del club. En resum, el programa intentarà destriar què és l'ADN Barça, molt sovint esmentat pels mitjans i el mateix club.

Tres casos més

Pel que fa a la resta dels episodis, Factor clau s'endinsarà en tres casos d'èxit més –Grup Simon, Benito Urban i Família Torres– i n'analitzarà qüestions com els lideratges, les estratègies i els processos d'internacionalització.

No és el primer programa de divulgació econòmica que fa Sala i Martín per a TV3. Entre 2015 i 2018 va fer l'espai Economia en colors al costat de Tian Riba. El programa va tenir dues temporades i es va acabar quan la televisió pública no va mostrar interès per renovar-lo, com va explicar en el seu moment Riba. L'emissió del darrer episodi va patir una incidència tècnica que va aigualir-ne el comiat. Un error en l'escaleta de continuïtat de la cadena va fer que, quan faltaven 14 minuts per al final del capítol, l'emissió quedés tallada i comencés el següent programa de la graella, Quan s'apaguen els llums. Menys de quatre minuts després, l'error es va corregir i es va emetre el fragment que havia quedat penjat. Tant Sala i Martín com Tian Riba van criticar durament la cadena per l'error.

stats