Crisi de Vox a les Illes Balears

Vox Balears es rebel·la contra la direcció estatal: expulsa el president del Parlament i la líder autonòmica

La direcció a Madrid reacciona anunciant que farà fora els responsables de l'expulsió

4 min
Els cinc diputats de Vox rebels amb la cúpula del partit a Madrid

PalmaVox a les Illes Balears ha informat aquest dilluns de l'expulsió del president del Parlament, Gabriel Le Senne, i de la diputada i presidenta del partit al territori, Patricia de las Heras. La decisió implica que Le Senne deixarà de ser el líder de la Cambra, ja que l'article 38 del reglament estableix que els membres de la Mesa cessin en el seu càrrec quan deixen de formar part del seu grup parlamentari. La diputada del grup d'extrema dreta, Idoia Ribas, ha anunciat la decisió en una compareixença en què no ha admès cap pregunta al respecte ni n'ha aclarit els motius. "El nostre grup ha decidit per majoria absoluta expulsar els diputats Patricia de las Heras i Gabriel Le Senne per circumstàncies internes d'aquest grup, per aconseguir la millor organització possible, la millor unitat possible, amb la finalitat de continuar avançant", ha dit. Amb aquest moviment, es certifica el trencament entre els díscols de les Illes i la direcció estatal de Vox a Madrid, que ha reaccionat al desafiament i ha anunciat que expulsarà els rebels balears del partit.

A l'escrit registrat pel grup per sol·licitar l'expulsió dels dos diputats al Parlament, la formació explica que han pres la decisió després d'haver convocat els dos diputats a una reunió en què no han assistit. El grup parlamentari ha sol·licitat a la Mesa que acrediti l'expulsió dels dos representants. Signen el document la portaveu del grup, Idoia Ribas, el portaveu adjunt, Sergio Rodríguez, i els diputats María José Verdú, Agustín Buades i Manuela Cañadas. Una vegada es formalitzi el moviment (fonts parlamentàries apuntaven que la propera reunió de la mesa prevista és dimecres), el grup es quedarà amb només cinc diputats, i tres passaran a ser no adscrits. S'ha de dir que aquests cinc escons són els necessaris perquè Vox continuï condicionant la governabilitat del PP. Malgrat que l'executiva de Madrid els aparti del partit, mantindran el control de les votacions al Parlament.

"Ens vàrem comprometre amb els 110 punts i el compromís continua aquí", ha assegurat Ribas en referència a l'acord de governabilitat signat amb el PP: "No permetrem que res ni ningú s'hi interposi". Per tant, ha insistit que el grup, que es queda només amb cinc diputats però continua essent clau per donar suport al Govern, continuarà "treballant" amb els populars. Fonts del PP expliquen que l'expulsió de Le Senne i De las Heras ha agafat desprevingut el Govern, que ha expressat "màxima sorpresa" davant la notícia. Pel que fa al relleu a la presidència del Parlament, es limiten a assenyalar que "correspon a Vox" fer una nova proposta, informa Maria Llull. Segons fonts coneixedores, durant les negociacions per a la investidura, l'exlíder de Vox a les Balears, Jorge Campos, havia ofert a la mateixa Ribas el càrrec de presidenta del Parlament, encara que l'oferiment no es va arribar a concretar i l'executiva estatal de Vox va decantar-se per Le Senne, un perfil disciplinat amb la jerarquia del partit.

Trencament amb l'executiva estatal

La decisió és una mostra més del trencament entre la majoria del grup parlamentari de les Illes i la direcció de Vox a Madrid. Els afins a Santiago Abascal ja no tindran cap pes al grup: l'expulsió de De las Heras i Le Senne se suma a la marxa de Xisco Cardona, el passat 26 d'octubre, després que Ribas l'apartés del càrrec de portaveu adjunt. L'esquerda es va obrir durant la tramitació del sostre de despesa, quan els cinc díscols es varen rebel·lar contra la directriu de Madrid de facilitar-ne la tramitació, i varen optar per exigir un compromís del Govern amb la segregació lingüística. La decisió va posar l'acord de governabilitat amb el PP contra les cordes, però finalment els populars varen cedir i han acabat dotant la lliure elecció de llengua amb 20 milions d'euros als pressupostos. L'executiva estatal va optar per no sancionar els rebels: com que els escons són nominals, això li hauria suposat la pèrdua total del control del grup parlamentari. Però les tensions han anat en augment des de llavors i finalment han estat els díscols els qui, expulsant els dos darrers diputats de confiança d'Abascal, han optat pel trencament.

Hi ha hagut diferents moments en què s'ha fet evident aquest distanciament. El passat 16 de gener, el secretari general de Vox, Ignacio Garriga, va visitar el Parlament acompanyat de Le Senne i es va reunir amb De las Heras com a presidenta del partit, però no va convocar formalment el grup parlamentari, esquivant una trobada a porta tancada. En paral·lel, els díscols balears també varen evitar aquest cap de setmana assistir a l'acte de reelecció d'Abascal a Madrid, i només varen fer-hi acte de presència De las Heras, Le Senne, i representants del partit al Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Palma.

Lluita pel control del partit

Fonts del partit apunten que hi ha algunes diferències ideològiques entre el grup parlamentari de Vox i l'executiva estatal del partit, i que la majoria dels diputats balears són més durs en qüestions de llengua i educació en relació amb Madrid. D'aquí que adoptessin per una posició més dura i exigent en aquestes qüestions en les negociacions amb el PP. Però tot i això, fonts coneixedores assenyalen que el motiu de fons és la lluita pel control del partit a les Illes. Vox Balears és un rara avis entre les sucursals de la formació a l'Estat, en què l'estructura és molt vertical. El grup parlamentari ha intentat ser més independent, i en aquest punt apareix la figura de l'anterior president del partit i actual diputat al Congrés per les Illes, Jorge Campos. Algunes fonts situen l'inici de les tensions entre el partit a les Illes i l'executiva en la decisió de Madrid d'apartar Campos, una figura molt propera a Ribas i a Rodríguez, de les negociacions amb el PP per investir Marga Prohens. El trencament definitiu, però, no ha arribat fins aquest dilluns. L'expulsió de Le Senne i la presidenta del partit, escollida pels d'Abascal, ha obligat a reaccionar la cúpula.

stats