Internacional 09/05/2013

El govern espanyol impedeix la declaració de víctimes del franquisme davant d'un tribunal argentí

Amnistia Internacional demana a l'Estat que no "obstaculitzi" la investigació amb "peticions que no es justifiquen"

Efe
1 min

MadridLa jutgessa argentina María Servini ha suspès aquest dimecres la declaració per videoconferència de víctimes del franquisme després que el govern espanyol sol·licités l'aplicació d'un tractat bilateral. Amnistia Internacional ha demanat al govern que no "obstaculitzi" la investigació, perquè la "petició del govern espanyol no es justifica".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El tractat que el govern ha demanat que es compleixi és el d'extradició i assistència judicial en matèria penal entre l'estat espanyol i l'Argentina. Però la directora adjunta d'AI, Eva Sánchez-Llanos, considera que no té validesa perquè les declaracions "s'anaven a fer en terra argentina", en referència al fet que tindrien lloc al consolat de l'Argentina.

Sánchez-Llanos ha considerat la suspensió de la declaració com "un altre revés" cap a les víctimes del franquisme.

ERC, Amaiur, BNG i Esquerra Plural han sol·licitat aquest dijous la compareixença parlamentària del ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, perquè expliqui la suposada "pressió exercida" sobre l'Argentina per "retardar" la declaració judicial.

La causa de la jutgessa María Servini va ser oberta en Buenos Aires en virtut del principi de justícia universal, i va començar a partir d'una querella presentada per "delictes de genocidi i/o lesa humanitat" comesos durant la Guerra Civil i la dictadura franquista.

stats