PAREU MÀQUINES

‘El Español’ s’apunta a la via Javier Cárdenas

El digital mira de pescar lectors mitjançant el testimoni d'un noi que va patir un brot psicòtic

“ALERTA: ARMES psicotròniques secretes ataquen les nostres ments i les controlen”. És el titular amb què El Español mira de pescar lectors en la mansa jornada de diumenge. Va entre cometes perquè és una citació, però no se’ns diu de qui fins que, llegint l’article, veiem que és un d’un noi que relata com va sentir unes descàrregues elèctriques i unes veus que l’instaven a llançar-se per la finestra. El diagnòstic clínic va ser clar: un brot psicòtic. Però ell està convençut que va ser víctima d’un innovador control social exercit amb armes que permeten la telepatia.

En aquest punt del relat hi ha dues opcions: o bé l’home té raó, i aleshores -i davant una notícia d’aquest abast- cal presentar una sèrie de proves contundents i inequívoques; o bé són els psiquiatres que el van tractar els qui la tenen, i aleshores caldria deixar-lo tranquil i no amplificar les seves fabulacions ni validar-les amb l’aval d’aparèixer en un mitjà de comunicació. Suposo que és evident quina de les dues vies ha triat el reporter: la que va establir Javier Cárdenas amb el seu pseudoperiodisme vexador, a qui donava cobertura, per cert, Xavier Sardà.

Mirem, si no, aquest paragrafet on descriuen un altre dels testimonis: “D’una carpeteta blava plena a rebentar i al mig d’una cafeteria, en Javier va traient papers i més papers. Directives europees, retalls de premsa, denúncies, informes mèdics, cartes al Defensor del Poble, pasquins de l’associació i patents d’aquesta tecnologia a la qual fa referència per defensar la seva tesi”. L’obligació del periodista seria contrastar la documentació. Com que no ho fa, cal deduir que només ho explica per retratar el seu interlocutor com un tipus amb alguna alteració mental. I, esclar, explotar la salut mental d’algú per quatre clics és bastant miserable.