HISTÒRIESDELATELE

La injustícia de Claire Underwood

Robin Wright ha demanat que el seu sou s'igualés al de Kevin Spacey, però no ho ha aconseguit

House of cards és, segurament, l’èxit televisiu més gran de Netflix. Potser l’última temporada ha fluixejat una mica a nivell argumental, però és obvi que a mesura que la ficció ha anat avançant, els dos actors principals, Kevin Spacey i Robin Wright, s’han anat repartint el protagonisme a parts iguals. Malgrat això, l’equiparació del sou entre els dos companys de rodatge no ha estat possible.

El 2016 Robin Wright va demanar, primer de manera privada, que el seu sou s’igualés al de Kevin Spacey. Tenien les mateixes hores de rodatge, el pes de la sèrie requeia sobre tots dos i, per tant, era just que la seva remuneració fos equivalent. Wright, tipa d’aguantar el greuge professional sexista, es va dirigir als productors i els va dir: “Vull cobrar el mateix que en Kevin”. L’actriu, després, va explicar per què ho va fer: “Vaig mirar les estadístiques i vaig comprovar que fins i tot el paper de la Claire era tan popular com el del Frank Underwood”. Primer, els productors s’hi van negar, al·legant que Spacey era un dels productors fundadors de la sèrie. L’argument no era vàlid. L’actriu també havia assumit el paper de productora executiva més tard i la possibilitat d’exercir el rol de directora en algun capítol. Robin Wright diu que aquell dia va notar com la imbuïa l’esperit del personatge que interpretava, la malvada Claire Underwood, i fins i tot es va atrevir a amenaçar els productors. Els va advertir que si no solucionaven aquella injustícia, faria públic el conflicte i denunciaria la diferència salarial. Segons la revista Forbes, l’any 2014 Kevin Spacey cobrava 500.000 dòlars per capítol, mentre que ella en cobrava 420.000. “Hi ha molt poques pel·lícules i sèries de televisió en què l’home i la dona mantinguin el mateix nivell de protagonisme. I, ves per on, això passa a House of cards”, especificava Wright en una entrevista, aclarint els motius pels quals era lògic cobrar el mateix. Finalment, el conflicte va arribar als mitjans de comunicació.

Però a finals del 2016, i malgrat aquest aldarull, la revista Forbes publicava la llista dels actors més ben pagats de la televisió i Kevin Spacey apareixia en el dotzè lloc del rànquing. En canvi, Robin Wright ni tan sols constava a la llista de les quinze actrius més ben pagades.

En una entrevista recent, Robin Wright, resignada, admetia que la situació no s’havia solucionat: “No crec que m’estiguin pagant el mateix. Em van dir que m’equipararien el sou, però, sincerament, no m’ho crec. La veritat és que no m’agrada gens que em preguin el pèl. Però tot plegat demostra com aquest món continua dominat pels homes. Tot està condicionat per ells i el que cal que passi és que canviïn les condicions per als homes”. Si ni l’esperit de la malvada Claire Underwood ha solucionat el problema de la desigualtat salarial, queda clar que estem a anys llum d’aconseguir-ho.

Més continguts de