CRÍTICATV

Víctimes de la incultura

Dijous a la nit el programa Supervivientes de Telecinco feia un concurs de cultura general amb cinc dels seus participants de pell recremada i estómac buit. Per cada resposta correcta que acumulaven se’ls havia de donar una ala de pollastre per alimentar-se. En la primera pregunta havien de respondre què deia el personatge de l’ET a la pel·lícula cada vegada que mirava el cel. Aquesta va ser la més encertada: un total de tres persones la van contestar correctament. La següent pregunta els demanava què fan les ovelles. Només un va saber que la resposta era belar. Després els van preguntar quin tipus d’animal era una polla d’aigua. Dos van endevinar que era un ocell. També els van preguntar qui va pintar el Guernica. Només un va saber que era de Picasso. La resta van contestar, a l’atzar, que va ser Da Vinci, Miquel Àngel o Van Gogh, però escrit “Van Go”. L’escàndol va arribar quan els van preguntar el nom dels cinc continents. Era la segona vegada que els feien aquella pregunta, que ja havia sigut formulada en una prova unes setmanes abans. Tenien l’oportunitat d’anar sobre segur. De cinc concursants, només un els va saber tots. A un d’ells només n’hi venien al cap quatre (es va oblidar d’Amèrica). Una altra es va oblidar d’Àfrica, però n’hi sortien cinc perquè va considerar que Austràlia i Oceania eren continents diferents. Un altre que no recordava Oceania va afirmar amb contundència que hi havia el continent Occidental i, finalment, la del “Van Go”, va assegurar que els cinc continents eren Amèrica, Àsia, Oceania, Adriàtic i Atlàntic.

Jorge Javier Vázquez reia i deia que les preguntes havien sigut molt difícils i animava els concursants admetent que posar-los en aquella tessitura era una mala jugada que els havia fet el programa.

En aquest programa passen gana, malviuen en condicions infrahumanes, els fan proves físiques en què són víctimes de lesions, duen a terme activitats d’alt risc, pateixen picades de tota mena d’insectes i animals marins, porten al límit les seves forces i es relacionen de manera conflictiva i agressiva entre concursants. Però el que lamentava Jorge Javier era veure’ls patir per respondre preguntes molt elementals de cultura general. Que aquesta televisió és el paradigma de la incultura ja fa molts anys que ho sabem. Els realities, a més, reforcen l’autoestima dels espectadors perquè, des del seu sofà, sempre se senten millors i més intel·ligents que els pobres desgraciats que fan el ridícul a la pantalla. Aquella escena tan lamentable va servir perquè l’audiència se sentís més reconfortada en els seus propis coneixements o, com a mínim, per aprendre que Van Go pintava gira-sols i no el Guernica.

Més continguts de