Visca el sistema 08/08/2022

De Cadaqués a Marivent

1 min

És possible que el poder hipnòtic del vídeo amb els il·lustres banyistes a la piscina de Pilar Rahola hagi fet que algunes persones no reparessin en una altra imatge poderosa del passat cap de setmana, la del rei Felip VI deixant-se retratar una altra vegada en companyia de diputats i representants de Vox. Això darrer va passar durant la recepció que ofereixen els Borbons cada estiu a Marivent, Mallorca, Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

De la piscinada raholesca, que també ja comença a formar part del repertori estiuenc, em crida l'atenció que el poeta Vicenç Altaió interpreti el llibertí Casanova en una pel·lícula d'Albert Serra, i faci el mort sincronitzat amb Jordi Cuixart, amb idèntica desimboltura. També és remarcable que l'amfitriona Rahola emetés unes declaracions afirmant que ella fa el que li dona la gana, cosa que ja sabíem però que, dita així, la situa en un univers mental entre Rocío Jurado, Raphael, Alaska i Loquillo. Que determinades persones –entre les quals tinc algun amic, conegut o saludat– s'avinguin a fer el mec a la seva piscina, doncs mira, què hi farem.

Més inquietant és que el cap de l'Estat, màxima representació institucional de la repressió contra els independentistes després de l'1-O, reincideixi, a pesar de les moltes crítiques rebudes, a fotografiar-se amb l'extrema dreta nacionalista. A molts els ha molestat que Pilar Rahola i els seus convidats cridessin “independència” en to humorístic. A mi no, perquè penso que és bo riure's d'un mateix (tot i que tampoc sembla que sigui l'especialitat de l'amfitriona). Però comparant les dues imatges, sí que podem dir que, aquest estiu, mentre l'independentisme s'autoparodia, l'ultranacionalisme espanyol tanca files i es rearma.

Sebastià Alzamora és escriptor
stats