29/01/2023

És moment de comprar pis?

2 min
Una persona mirant anuncis de lloguer i venda de pisos a una inmobiliaria de Barcelona

Aquesta és una pregunta que em fa sovint gent que estava pensant en comprar i ara senten a tot arreu que els pisos baixaran de preu.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

La resposta a aquesta difícil pregunta, perquè el futur no el sap ningú, és diferent depenent de si es compra per viure-hi un mateix o com a inversió per llogar.

En el primer cas, la meva opinió és directa. La resposta és “sí”. Per què? Doncs perquè, excepte si un familiar o amic t’està deixant un pis o una part del seu habitatge, una persona o parella, poc importa, necessita el seu propi espai vital. El càlcul de la quota mensual hipotecària pot ser més car que el lloguer, però aquella hipoteca (excepte la part d’interessos) és tot estalvi. En el lloguer, els diners se’n van a una altra butxaca. En el cas de la compra, el pagament al banc, en gran manera, és estalvi en forma de pedres que, algun dia, podràs realitzar si el necessites. Només aquest fet justifica la compra fins i tot amb pujades de l’Euríbor.

D'altra banda, em fa molta gràcia quan es parla del fet que els preus potser baixaran una mica o bastant. Adquirir un habitatge és una operació de llarg termini. De mitjana, entre vint i trenta anys és el que duren les hipoteques. Per tant, s’ha de posar aquest horitzó en context per decidir. Quan analitzes sèries llargues d’anys es veu clarament que tenim cicles de quinze anys en què, al mig, hi ha correccions de preu per, després, tornar a pujar amb més força i acabar, quan acaba el cicle, per sobre de l’anterior. Però si fins i tot van caldre només cinc anys per recuperar els preus d’abans de l’esclat de la bombolla, un cop van tornar a augmentar, acabada la correcció dels anys 2008 a 2013!

Finalment, quan un compra per a si mateix, no és únicament una decisió econòmica. És una decisió vital. És un projecte familiar en què els criteris econòmics tenen una part del pes, però no tot. L'estabilitat familiar d’un pis de propietat és enorme a l’hora de construir una família.

Pel que fa als inversors, serveix el mateix que deia dels cicles del mercat immobiliari. És evident que potser es pot adquirir una mica més barat si esperes un o dos anys. Però si estàs invertint a vint o trenta anys vista i el producte val la pena i es podrà llogar bé, no val la pena esperar. Els lloguers donen a Espanya en l'actualitat un 4% de rendiment sobre l’actiu. No és senzill assolir aquesta rendibilitat sense riscos. I el risc de l’immobiliari és baix perquè permet recuperar la inversió.

Fernando Trias de Bes és economista i escriptor
stats