15/11/2021

Castigar els no vacunats

2 min

El govern d'Àustria (format actualment per una coalició entre conservadors i verds; la política austríaca és força amena) ha imposat un confinament per als no vacunats: poden anar a treballar i agafar mitjans de transport públic (per anar a treballar), i han de presentar una PCR negativa cada dia perquè se'ls permeti fer aquestes coses; la resta de moviments els tenen restringits fins que no es vacunin. La mesura s'uneix a la que va prendre fa un parell de mesos el govern italià, presidit per Mario Draghi: en aquest país, cal presentar certificat de vacunació per poder anar al lloc de treball.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Lògicament, són mesures polèmiques que generen debat (entre juristes, que és com dir entre tothom, perquè ¿qui no és jurista, o filòleg o entrenador de futbol, avui dia?) per si es vulneren drets fonamentals com la llibertat de moviments, etc. Però trobo encara més interessant parar atenció a la reacció dels ciutadans austríacs fins ara no vacunats: han acudit a vacunar-se en massa. La mesura austríaca, segons com es miri, no és tan severa com la italiana: a Itàlia, si no tens certificat de vacunació, t'exposes a perdre la feina; a Àustria pots seguir acudint al lloc de treball si t'atens a les normes. Però en comptes d'això, el que fan, com dèiem, és baixar del burro i vacunar-se, cosa que indica que realment no tenien cap objecció seriosa, cap argument de pes, contra la vacunació. L'únic que tenien era peresa de fer-ho, o por de les xeringues, o (aquest és el motiu que crec que explica millor l'actitud dels no vacunats) una mescla d'egoisme, arrogància i insolidaritat, que intenten revestir amb invocacions a llibertats fonamentals que no s'havien molestat a defensar en la seva vida.

Els no vacunats són un problema de salut pública de primer ordre, i és lamentable haver de recórrer a mesures coercitives com s'ha fet a Àustria o a Itàlia, però el fet és que és imprescindible acabar amb aquesta comèdia. Qualsevol persona que sigui conscient i es preocupi seriosament de les seves llibertats sap que la llibertat no pot exercir-se sense respecte al bé comú. I és obvi que, en una situació d'emergència sanitària, el bé comú és prioritari, i ha de prevaldre per damunt de qualsevol altra consideració. Els que ens hem vacunat no som xotets de cordeta, ni ens hem despreocupat d'informar-nos, ni hem sucumbit a una conxorxa, ni ens és indiferent injectar-nos medicaments a cegues, com els no vacunats solen afirmar, amb una prepotència al·lucinant. Els no vacunats transmeten més el virus, i poden causar infeccions i reinfeccions, amb conseqüències que poden ser extremadament greus. No em sembla tolerable que això succeeixi en nom d'una idea superficial i infantil de la llibertat, ni dels escrúpols ideològics de qui condemna el capitalisme i les farmacèutiques mentre consulta una dada al seu iPhone i es pren un cafè en un Starbucks. En algun moment, com més aviat millor, cal dir que els no vacunats atempten contra la salut pública, i prendre decisions en conseqüència.

Sebastià Alzamora és escriptor
stats