ABANS D'ARA

La cuina cistercenca a l’Edat Mitjana (2006)

Peces històriques

Pintura de Ramon Aguilar Moré
Antoni Riera Melis
07/11/2025
3 min

De l’article d’Antoni Riera Melis (Sant Llorenç des Cardassar, Mallorca, 1944 – Barcelona, 2025) a la revista de L'Arxiu Bibliogràfic de Santes Creus (2006-2007). El catedràtic medievalista, membre de l’IEC, recentment traspassat, es va especialitzar en història de l’alimentació. Imatge: pintura de Ramon Aguilar Moré (Barcelona, 1924 – 2015). Fa deu anys de la mort d’aquest pintor figuratiu i expressionista a qui la Sala Rusiñol (Sant Cugat del Vallès) dedica una exposició fins al 25 de novembre.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Amb la fundació del Cister el 1098 s'obrien capítols importants de la història de l'espiritualitat i de l'alimentació europees. S’endegaria una renovació de la vida cenobítica i en el comportament dels monjos al refetor. [...] Intentaré reconstruir el model alimentari, l'ideal dietètic, més que no pas els àpats reals que es devien consumir al refetor dels monjos, a la primera meitat del segle XII. [...] Els terratinents laics i eclesiàstics d’aquell temps van fer parcel·lacions i van concedir les tinences resultants a famílies pageses lliures, a canvi d'una minsa renda fixa en metàl·lic, d'una part de la producció de cereals, vi i oli, principals collites, d'un nombre determinat de caps de ramaderia menor i aviram i d'un petit contingent de pernils, formatges i ous. [...] Les exigències dels poderosos apuntaven, doncs, tant cap als queviures ordinaris de fàcil conservació i transport, destinats a l'abastiment de ciutats, com vers els articles més fins produïts als masos, que destinaven totalment o parcial a la taula pròpia. [...] En àrees cada cop més extenses, gra, vinya i, en menor grau llegum, prosperaven a càrrec de boscos, pastures i erms. Entre les gramínies, l'ordi, el sègol, l'espelta i altres cereals secundaris reculaven davant el forment. [...] ¿Era tan abundant i refinada la dieta dels monjos d’inicis del segle XII com sostenen els seus detractors? La comunitat solia fer dues menjades al jorn. El dinar, que se servia a sexta, constava de dos plats cuits, un de llegums, normalment faves, i un altre de verdures, i d'un suplement, el "general", que substituïa el tercer plat, de fruita o d'hortalisses tendres. El "general" consistia en cinc ous o una ració de formatge cuit. Eren plats sempre acompanyats d'una lliura de pa de blat i d'una aimina de vi sense rebaixar, que cada comensal rebia en una copa gran. El sopar, molt més frugal que el dinar, consistia en restes de pa i vi que havien sobrat al migdia i per fruita del temps o hòsties. [...] El funcionament de la cuina i del refetor experimentava alguns canvis els dies de magre. [...] Els dies de dejuni, els monjos feien una sola menjada, després de nona. La composició de l'àpat en moltes jornades penitencials no experimentava modificacions importants; els canvis només afectaven un dels cinc components: el "general" era substituït per la "pitança" servida en un plat per cada dos comensals. Consistia en quatre ous o certa quantitat de formatge cru o cuit. La gamma de les begudes era, com a les taules senyorials de l'època, força més estreta que la de comestibles: la integraven només aigua, vi i llet. L'aigua quasi mai no es consumia sola, sinó barrejada amb vi. La bevenda espirituosa donava lloc a diverses combinacions: es bevia rebaixada, sola o mesclada amb mel, pebre o donzell, per tal de potenciar-ne el sabor. Les reiterades transgressions de la norma, la influència de nous corrents monàstics més rigoristes i el desequilibri creixent entre ingressos i despeses acabaren per influir en el sistema alimentari dels monjos [...]

stats