29/05/2021

Dubtes hamletians en el cor del 'trifachito'

2 min

BarcelonaLa febril fàbrica de manifestos Savater&Díaz Inc. ha emès una convocatòria per manifestar-se a la plaça de Colón de Madrid contra els indults als líders independentistes. Ho fan sota el segell d'Unión 78, una entitat el nom de la qual se suposa que apel·la a la Transició. Però, pel to de les seves explicacions, jo diria que aquest 78 vol dir, en realitat, dues tasses de 39: al final, la recepta és sempre la mateixa i es diu bota al coll. L'elecció del lloc és eloqüent: la plaça de Colón va ser l'escenari d'una foto, el febrer del 2019, en què la resta de la dreta –PP i Cs– va naturalitzar anar de bracet dels ultres de Vox.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

En aquest nou anunci, tanmateix, hi ha una novetat rellevant: La Razón deixa traspuar els dubtes hamletians del líder del PP: "Casado recela d'una altra foto de Colón amb Abascal". Un dels malabarismes semiòtics a què es veu obligada la caverna espanyola és a evitar la paraula ultradreta per referir-se a Vox. Però, de tant en tant, es filtra un bocí d'honestedat i s'admet, ni que sigui indirectament, que el llard resultant d'arrambar-se als verds després costa de fer marxar. Fins i tot Arrimadas ha expressat reserves. El País, mentrestant, segueix defensant la posició dels socialistes i mira d'enfrontar Casado al seu propi mirall: "El PP i la ultradreta s'uneixen al carrer contra els indults", titula, en portada. I El Mundo repassa la trajectòria del ministre de Justícia i troba l'inevitable retret: "Campo va promoure a les Corts prohibir l'indult per malversar".

Sánchez ha activat aquesta mesura de gràcia perquè li convé políticament; com, en el seu moment, devia convenir indultar els instigadors dels GAL, per posar un de molts exemples possibles. Ni que sigui amb motivació espúria, no deixa de significar un cert retorn a la política del dossier català. Normal que els sospitosos habituals remuguin.  

stats