Bon dia 06/09/2023

Europa, has retirat la imatge d’una urna

2 min
Una urna de l'1-O en una imatge d'arxiu

Ciutadans ha aconseguit que el Parlament Europeu retiri la foto d’una urna. És un disbarat total. Des del punt de vista historiogràfic, per començar: sense l’urna de l’1 d’Octubre com es pot entendre res de Catalunya i d’Espanya? Com es pot prohibir a la mirada dels europeus una imatge contemporània que va ressonar a tot el món? 

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Des del punt de vista democràtic, Oh, Europa, quin paperot més galdós que has fet. Has retirat la imatge d’una urna. Pensa-hi una estona. L’exposició és sobre contribucions de Catalunya al progrés polític i social d’Europa. Estats de tot el món donarien el que no tenen perquè els seus problemes es poguessin resoldre pacíficament i democràticament, com ho va intentar Catalunya a empentes i rodolons el 2017, un cop va comprovar que, des de l’Estatut del 2006, l’Estat tancava totes les sortides.

A part que en tenim més de fotografies d’aquell dia. ¿T’hauria agradat més, Europa, que s’haguessin exhibit imatges de la gent amb el cap obert per les porres, o de l'ús de les bales de goma que van buidar-li un ull a un ciutadà, o dels policies que venien a Catalunya acomiadats com a herois? ¿O dels polítics que han pagat amb presó i exili aquelles urnes? ¿O dels milions de persones que havien sortit al carrer durant anys demanant ser escoltades sense aconseguir-ho?

És trist, Europa, que t’incomodi la imatge d’una urna. En el fons, has permès que els nacionalistes espanyols et traspassin la seva incomoditat perquè saben que aquell dia van perdre les formes i la raó. Potser a ells no els importa, perquè per damunt de tot, inclosos els drets humans, hi posen la unitat d’Espanya. Però a tu, Europa, t’hauria d’importar una mica més.

Antoni Bassas és periodista
stats