20/08/2019

Devoradors en sèrie

2 min

Ha tornat a Netflix 'Mindhunter', la sèrie que s’endinsa en la unitat d’investigació de la conducta criminal de l’FBI, als anys 70, per comprendre millor els mètodes i les pulsions dels assassins en sèrie. L’equip format pels agents Bill Tench, Holden Ford i la psicòloga Wendy Carr reben un bon estímul per part d’un nou director de l’agència que els renova la confiança amb un entusiasme que resulta fins i tot sospitós. La segona temporada és més anàrquica que la primera a nivell d’estructura i això la fa encara més potent. S’abandona la idea d’una entrevista a un assassí per capítol. Aquesta vegada les entrevistes s’alternen amb dos casos oberts a Kansas i Atlanta i un tercer que, a nivell narratiu, toca massa de prop un dels protagonistes. Aquest detall és, potser, l’únic defecte de la nova temporada. Però 'Mindhunter' no perd l’essència. La sèrie de tonalitats setanteres, plena de marrons, grisos, ocres i verds, continua posant l’accent en el valor de la paraula. Gairebé sempre els personatges estan asseguts i parlant. Però el discurs mai és pla. Hi ha sempre un subtext que permet interrelacionar les diferents trames, aprofundir en la conducta dels personatges i fer pensar l’espectador. Igual que la temporada anterior, 'Mindhunter' continua sent una sèrie carregada de molta violència, que no explota visualment davant l'audiència sinó en la seva imaginació, que fins i tot pot ser pitjor. Els que hagin vist recentment ‘Once upon a time in Hollywood’ descobriran que la sèrie connecta amb la pel·lícula, de manera anecdòtica però interessant, perquè aporta un nou nivell de relat que ajuda a aprofundir en el treball de Tarantino.

L’habilitat amb què, a la primera temporada, la sèrie jugava subtilment a qüestionar models de masculinitat i oferir una perspectiva de gènere interessant perdura en aquesta segona. Sense necessitat de subratllar-ho ni forçar els estereotips, se’ns retrata com el patriarcat de l’home blanc, tot i mantenir el poder i el prestigi, esdevé força incompetent. Minimitzen el rol de la dona i tipifiquen el dels negres. En canvi, les dones (sigui quin sigui el seu color de pell) i els homes negres afinen en les seves anàlisis i intuïcions perquè, lluny dels estàndards marcats per l’home blanc, perceben les subtilitats i actuen en conseqüència.

En aquesta nova temporada, els protagonistes de 'Mindhunter' es plantegen reiteradament els dubtes sobre si els assassins tornen al lloc del crim. En tot cas, el que es confirma és que els que van gaudir amb la primera temporada poden tornar als mateixos escenaris per reincidir. I els que se la van perdre, poden anar al primer capítol de tots per convertir-se en devoradors en sèrie.

stats