06/11/2020

Aquests dies grisos

3 min
Paisatge de tardor sobre el riu Havel, a Brandenburg, Alemanya

Aquests dies grisos de novembre, com avui, amb la tardor ja establerta als boscos i arbredes, amb la paleta de grocs lluint tots els matisos, del coure a l’ocre, del cadmi als sofres cridaners, amb els camins enfangats i el fang barrejat a les fulles caigudes i mig desfetes, amb l’aire humit i les olors com sospeses, olors de bosc, de fongs i de podrimener, són uns dies deliciosos, premonitoris dels destins humans. M’agrada estar-me a casa en dies així. Deixo córrer la imaginació i els records adormits sorgeixen d’aquesta mena de boira mental del temps passat. M’agrada passar l’estona, en dies així, dedicat a la lectura d’un gènere que m’apassiona. Em refereixo als receptaris de cuina. No hi ha lectura més estimulant. Llegir receptes, veure'n els ingredients, resseguir-ne els processos. Discutir interiorment amb els autors sobre els temps de cocció, sobre alguna espècie que jo crec baldera o absolutament rebutjable. És un plaer. Sobretot si l’autor sap dir les coses bé, amb exactitud i precisió i, per què no?, amb un punt de passió. Parlar de cuina és parlar de la vida, és parlar de la gent. Un dels llibres d’aquest gènere que acostumo a freqüentar és La cuisine de Madame Saint-Ange, un prodigi d’exactitud en la narració de les receptes i un prodigi de prosa, eficaç, racional, com només saben manejar els francesos. Llegir aquesta senyora és un viatge al passat de la cuina familiar de França, és ficar-se en el rerefons de novel·les i narracions i relats cinematogràfics del país veí. Perquè els novel·listes no acostumen a dir mai què mengen els seus protagonistes ni els directors de cinema no t’ho mostren. Moltes de les receptes que explica són gairebé impossibles en la cuina quotidiana. Volen hores i una dedicació que ja no és al nostre abast. Però és igual, jo, tossut, m’imagino els ingredients que porten, alguns també perduts o difícils, segueixo pas a pas el procés de cada recepta, em fixo en els atuells que demana, en la intensitat del foc, en si cal remenar o no, en quin moment cal desgreixar la salsa. I quin francès! Ja no s’escriu un francès així.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Parlant de llibres de cuina, ahir precisament vaig rebre un regal esplèndid. Vicent Marquès, que fa molts anys que brega en aquestes coses de la cuina i els receptaris, em va enviar el tercer volum, que acaba de sortir, de la seva monumental Història de la cuina catalana i occitana, dedicat als llegums, l’arròs i la pasta. Com que Vicent Marquès és valencià, s’entén que les receptes dedicades a l’arròs siguin molt més nombroses que les dedicades als llegums i a la pasta. Quina quantitat d’arrossos! Arròs de tot: de col i de faves, de rata i d’esquirol, d’aranyes i eriçons! Més de 450 arrossos diferents! Vicent Marquès té la virtut de contextualitzar les fórmules amb fragments de poemes, romanços o corrandes on se cita el plat de què parla. És interessant i divertit. Així, entre ingredients i procediments, podem llegir literatura més o menys popular altament distreta. Tindré lectura per a tot l’hivern. Perquè, esclar, penso llegir-me aquest volumàs com si es tractés d’una novel·la, una novel·la dels Països Catalans i d’Occitània. Perquè, com indica el títol del llibre, també hi ha representada la cuina d’Occitània, aquesta cuina germana. Fullejant el llibre, em fixo, en l’apartat dedicat a la pasta, en la presència d’Itàlia. Per la proximitat d’una part d’Occitània a Itàlia, el Comtat de Niça, les Valls Valdeses, la Provença oriental, però també pel vell domini català de Nàpols i Sicília. I per la presència de cuiners italians a Barcelona a la segona meitat del segle XIX. O sigui que les receptes tenen punts de fuga, cap al sud, fins a Múrcia, i cap a l’est, fins a Niça i més enllà. És a dir, procedeixen de tot l’arc dels Països Catalans –amb els cosins occitans–, procedeixen d’aquesta gran conquilla, amb la perla mallorquina enmig.

El llibre està editat a la Bisbal d’Empordà, ben a prop d’on sóc, per l’editorial Sidillà, que fa un esforç extraordinari, suposo, editant aquesta Història, i que té un coratge que cal lloar, per haver emprès un projecte així.

Ara el sol s’ha post i el cel s’ha asserenat. Sobre Sant Feliu s’ha estès un gran mantell lluminós tenyit d’un blau entendridor. Novembre també té els seus bons moments, penso: aquesta pau immensa que ara, malgrat tot, sembla voler acotxar tots els teulats i terrats del poble i rebre un regal com el que Vicent Marquès ens ha fet, a mi i a tots els que ens agrada menjar i cuinar i llegir sobre cuina.

stats