02/04/2022

¿Un nou ordre?

Fa un any, quan la pandèmia començava a minvar, ens preguntàvem: ¿les nostres societats sortiran gaire canviades d’aquesta experiència? Ara, quan la guerra nihilista de Putin ha desplaçat l’atenció centrada en el virus cap a l’arma nuclear, ens tornem a formular la pregunta amb ganes de recuperar el futur, almenys fins que un altre esdeveniment inesperat (que no sapiguem o no vulguem anticipar) ens torni a atrapar en la foscor.

Inscriu-te a la newsletter La regeneració i el 12-MLes opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

La identitat europea després de la II Guerra Mundial s’ha forjat contra la guerra civil, amb l’esperança d’arribar a conformar un demos comú. Va ser necessari l’extermini nazi -la ruptura de tot límit en l’exercici del mal- perquè s’entengués la necessitat de construir aliances contra la conversió dels crims en raó d’estat. Per això ens esgarrifa la invasió d’Ucraïna. Retorn al passat? La pandèmia i la guerra, adornades amb música mediàtica apocalíptica, ens han fet recuperar la consciència de la vulnerabilitat. I seria interessant que no la perdéssim, perquè, per moltes pròtesis tecnològiques de què ens haguem dotat, la condició humana és la precarietat. I és al negar-la que es forja la creença totalitària: tot és possible.

Cargando
No hay anuncios

Hem convertit Putin en un instrument de construcció de la por. Volem racionalitzar massa la seva conducta, intentar trobar la lògica que donaria sentit a cadascun dels seus passos. Però, quin és el seu objectiu? ¿Reforçar el seu règim autocràtic amb una exhibició de força, imposar la seva llei a mig Europa, anar cap un nou ordre mundial o simplement culminar un deliri nihilista per a major glòria seva? Buscant coherència als seus errors, tendim a pensar que l’objectiu real de Putin és un conflicte com més llarg millor que empantanegui Europa per molt temps, minimitzant el risc de quedar-hi atrapat ell, i forçant així una reordenació del món.

Des de la fi de la Guerra Freda, l’ordre mundial està desequilibrat. Anem cap un nou escenari? Pequín i Moscou tenen un interès comú: afeblir un ordre internacional que consideren dominat pels EUA i construir un nou repartiment del món entre autocràcies i democràcies liberals. ¿Els impulsos bèl·lics de Putin ajuden els interessos de la Xina? Em sembla més perillosa (i més eficaç per a Pequín) l’expansió de les autocràcies per la via de la penetració de les seves idees i dels seus interessos arreu del món. Per exemple: el Brasil i l’Índia, en mode Trump, no han condemnat la intervenció russa.