Crítica TV 06/05/2024

Les últimes confessions de Matthew Perry

3 min
Matthew Perry entrevistat per Diane Sawyer.

Coincidint amb el vintè aniversari de l’emissió del darrer capítol de la sèrie Friends, la plataforma Movistar+ ha estrenat l’entrevista que la periodista Diane Sawyer li va fer l’octubre del 2022 a ABC News. Era una conversa de caire promocional. Perry acabava de publicar el seu llibre de memòries Friends, lovers, and the big terrible thing, on relatava les addiccions a les drogues, especialment l’alcohol i els fàrmacs. Perry va morir un any després, amb 54 anys, per problemes cardiovasculars i respiratoris greus associats a la medicació per tractar el consum d’opiacis.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Matthew Perry: últimas confesiones s’ha venut com un documental, però és més aviat una entrevista editada per donar-li un cert aire de reportatge. És una conversa amable a la casa de Los Angeles de l’actor. Comença obrint la porta de la magnífica finca al costat del mar fent veure que busca la seva mare i trobant-se la periodista, en una broma típica de Chandler Bing. Sawyer va fent l’entrevista mentre repassa fragments del llibre. Pregunta per l’inici del consum d’alcohol i les múltiples drogues i s’interessa per com va gestionar la seva addicció amb l’èxit aclaparador de la sèrie Friends. Com sol ser habitual en aquest tipus d’entrevistes, Perry explica que la seva intenció és ajudar persones que estiguin passant per situacions semblants a la seva. L’entrevista no aporta pràcticament res de nou als espectadors que, més o menys, seguissin l’actualitat del retrobament dels sis actors de la sèrie. Perry, per cert, confirma que pocs dies abans d’aquella reunió va haver de ser operat d’urgència d’una greu afecció bucal (derivada dels seus problemes de salut) i per aquell motiu va aparèixer en unes condicions una mica tristes i inquietants en aquell programa. Perry explica els seus drames, la bona relació amb els seus companys de sèrie, els múltiples i fallits processos de desintoxicació i les seves inseguretats emocionals.

Només hi ha una pregunta veritablement interessant en l’entrevista i és l'última que Sawyer li fa a l’actor fins i tot després d’acomiadar-se. És com si esperés que estigués amb la guàrdia baixa: “¿Com saps ara que no estàs bé? ¿Que tens problemes?”. I Perry, descol·locat, per primera vegada necessita pensar la resposta: “Quan dic «Aquesta nit necessito relaxar-me sol a casa» i també quan dic que estic curat”. I després fa una broma. La tensió el fa transformar-se de seguida en Chandler Bing.

Hi ha un aspecte una mica molest de Matthew Perry: últimas confesiones. I és l’excés d’intervencionisme de Diane Sawyer. La conversa es va fragmentant i és la periodista qui resumeix algunes vivències de l’actor i adquireix un paper preeminent en el relat. La sentim més a ella que a ell.

Sawyer és una periodista veterana amb una llarga trajectòria. Va fer-se popular als anys 70 a la CBS, en els principals magazins i informatius. També va ser corresponsal del 60 Minutes. A l'ABC va copresentar els informatius, va ser corresponsal de l’espai de reportatges 20/20 i va conduir el famosíssim Good Morning America. Però abans de fer el salt a la televisió nacional, Sawyer va ser assessora de premsa de la Casa Blanca en temps de Nixon i va viure des de dins i a primera fila l’escàndol del cas Watergate. Va ser una persona molt propera al president i es va arribar a sospitar que podia ser la gola profunda. Sawyer fins i tot va ajudar Nixon en el seu llibre de memòries un cop retirat. Potser per això, Sawyer, que ara es dedica a les entrevistes en profunditat, està curada d’espants.  

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats