29/10/2023

Palma, la jungla (literal) d'asfalt

2 min
Una imatge de Palma de Mallorca, en una fotografia d'arxiu

Enmig de l'atapeït i alegre festival informatiu quotidià, ha passat prou inadvertida una notícia insòlita sobre finançament, que es va produir fa uns dies a Palma. El fet és que l'ajuntament d'aquesta ciutat (governat per un pacte entre PP i Vox que el batlle, Jaume Martínez, va mantenir ocult fins després de les eleccions generals del 23 de juliol) ha renunciat a 13 milions de fons europeus del programa Mitma 2 per tirar endavant projectes d'urbanisme i mobilitat sostenibles. Concretament, aquests milions havien de servir per desenvolupar l'eix cívic del carrer Cotlliure, que havia de donar continuïtat al ja existent del carrer Blanquerna, i per incorporar més busos d'hidrogen al transport públic de la ciutat. Doncs ni una cosa ni l'altra. Tal com podeu llegir a la informació d'Alba Tarragó a Ara Balears, el regidor de Mobilitat de l'Ajuntament de Palma, Toni Deudero, argumenta que s'ha renunciat als diners per un problema de terminis (considera que no hi havia temps de complir el calendari previst pel programa europeu, i aleshores s'haurien de retornar els diners) i pel fet que la creació de l'eix cívic llevaria places d'aparcament als cotxes (d'això es tracta precisament, de reduir el nombre de cotxes circulant dins la ciutat). Pel que fa als busos d'hidrogen, el consistori es veu que tampoc els considera necessaris. Sí que li va semblar que era urgent eliminar la gratuïtat del transport públic que havia implantat l'anterior govern progressista: Deudero va justificar que els usuaris haguessin de tornar a pagar perquè “hi ha gent aprofitada que, per estalviar-se una caminadeta, agafava el bus”.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Són arguments de pes, sens dubte. Tanmateix, renunciar a 13 milions de fons europeus (en unes illes que fins i tot el partit del regidor Deudero, el PP, reconeix que estan en situació d'infrafinançament), i renunciar-hi per l'obstinació d'anar contra l'agenda 2030 i complaure els negacionistes del canvi climàtic, és d'un sectarisme i una curtedat de mires certament impressionants. També és una mostra d'ineptitud i de mala praxi que retrata una administració i la desqualifica, en aquest cas, davant les instàncies europees.

Sí que s'activarà a Palma, a partir de dijous, una mesura aprovada pel govern municipal, a proposta de Vox, per permetre la caça (que fins ara estava prohibida) a la capital de les Balears. Encara que costi de creure, es podrà caçar amb escopeta a unes 3.000 hectàrees de “terreny lliure”, és a dir, rústic no acotat, del terme municipal de Palma. Com que, a més, el nou govern de Palma ha eliminat del seu ordenament intern les expressions llengua pròpia i violència de gènere, així com la sigla LGTBIQA, quan hi vagin ja ho saben: poden emetre tants de gasos contaminants com vulguin i també disparar a algun tord si en veuen. És un lloc on, segons el PP i Vox, no existeixen la llengua catalana ni la violència de gènere ni el col·lectiu LGTBIQA. És, en resum, un lloc de la llibertat. Una jungla d'asfalt, literalment.

stats