Visca el sistema 04/10/2022

Pedro 'Marshall' Sánchez a Mallorca

2 min

Balears és la comunitat amb més dèficit fiscal de l'estat espanyol, segons dades del mateix govern d'Espanya (entre el 7'47% i el 14'20%, segons les dues famoses línies de càlcul de les balances fiscals). De fet, és un dèficit tan contundent que situa Balears entre els territoris amb pitjor balança fiscal a nivell mundial, juntament amb d'altres com Nova Jersey (EUA, amb un 8'81%), Baixa Califòrnia (Mèxic, amb un 6'48%) o Flandes (Bèlgica, amb un 4'40%). Òbviament, Catalunya i el País Valencià, els Països Catalans, poden competir amb solvència en aquesta lliga mundial de territoris que aporten molt més del que reben. Aquesta comparativa va ser feta pública pel Govern Balear l'any 2018, i el catedràtic Guillem López Casasnovas va remarcar en aquella ocasió, com ha fet en moltes altres, que Espanya no és un estat federal, sinó un de descentralitzat, i va proposar que l'estat espanyol adopti un sistema d'anivellament i equitat, cosa que no ha fet. Per la seva banda, la presidenta Francina Armengol va reclamar un Règim Especial de Balears (REB) per compensar aquest dèficit. El REB, de fet, és una reclamació veritablement històrica de quasi tots els partits que han fet política a les Balears, i que ha estat desatesa de manera igualment històrica pels governs de Madrid, tant del PP com del PSOE.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Dilluns Pedro Sánchez va aterrar a Mallorca amb la part que faltava per activar un REB que havia estat nominalment aprovat l'any 2019, i aquesta part no era altra que la de la fiscalitat. Ho va fer com un Mister Marshall preelectoral, amb l'objectiu clar de reforçar la candidatura d'Armengol, que va anunciar fa uns dies que torna a presentar-se a la reelecció (si aconsegueix guanyar, serà el seu tercer mandat consecutiu). Sánchez va repartir somriures, fotografies (amb les cambreres de pis dels hotels, les kellys, protagonistes d'una de les reinvindicacions més interessants dels darrers anys pel que fa a drets laborals i humans) i milions: 349 en inversions i 280 en incentius fiscals per a empreses i autònoms. El president espanyol també va aconseguir no equivocar-se amb el nom de l'illa (en una altra ocasió s'hi va referir com la isla de Palma) i va donar a Armengol un xut d'energia extra per al debat de política general de les Balears, que ha començat aquest dimarts. Armengol hi ha fet una intervenció en clau evidentment electoral, en què ha anunciat paquets i més paquets de mesures per construir un nou escut social que faci front a les conseqüències de la triple crisi energètica, climàtica i econòmica que es preveu, com ja es va afrontar la crisi generada per la pandèmia.

El REB anunciat per Sánchez no arriba a les inversions històricament reclamades per saldar el deute de l'Estat amb Balears, i evidentment (com plantegen a MÉS, socis de govern del PSOE a Balears) el dubte sobre la seva aplicació és més que raonable. Però Armengol, de moment, ha aconseguit obrir la campanya electoral amb un cop d'efecte, i deixar l'oposició (i també els socis) totalment descol·locats.

Sebastià Alzamora és escriptor
stats