Bon dia 07/07/2023

Fer plans amb la vida dels altres

2 min
Els fons de pensions són un vehicle per  a la jubilació.

Aquesta setmana el Círculo de Empresarios (pàgina web en castellà i en anglès) ha tingut el seu minut de fama al proposar retardar l’edat de jubilació en un tram entre els 68 i els 72 anys. Si et jubiles abans, retallada de la pensió, i si et jubiles després, incentiu. Diu que està molt amoïnat per la viabilitat del sistema de pensions. Només li ha faltat dir que també està molt amoïnat per la sostenibilitat del sistema de sanitat universal i que, a veure si un cop jubilats als 72, la gent fa el favor d’anar desfilant més aviat que tard, per no haver de pagar una penalització si es passa dels 85. Que fàcil que és fer plans amb la vida dels altres.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

En realitat, pel que està més amoïnat el Círculo és perquè les grans empreses paguin més impostos. De fet, el mateix dia que parlava d'endarrerir la jubilació també va proposar l’eliminació dels impostos especials als bancs i a les companyies energètiques i del tribut sobre el patrimoni. Probablement per això, també, li devia semblar fantàstic quan, fa vint anys, les grans empreses prejubilaven treballadors als 48 anys. 

La jubilació és una qüestió molt personal, que depèn de la relació que un tingui amb la feina i de l’estat físic i mental amb què s’arribi a la seixantena. Però en la mesura que sigui possible, el millor incentiu per a un treballador jubilat seria poder aportar la seva experiència, aquella que és fruit del seu esforç i de la inversió que l’empresa ha fet en ell. Hi ha molt de talent i molta experiència que es perd abans d’hora i que podria ser útil a canvi d’una compensació.

Antoni Bassas és periodista
stats