12/02/2024

Qui té por de Vicent Andrés Estellés?

2 min
El conseller de Cultura, el torero Vicente Barrera. 


Doncs, pel que sembla, en tenen el PP i Vox, que governen a la Generalitat Valenciana i que s'han negat a donar suport, ni que sigui nominal, a la celebració de l'Any Estellés, que al llarg de tot aquest 2024 commemorarà el centenari del naixement del poeta de Burjassot. Els dos partits de la dreta ultranacionalista s'oposen a participar de l'efemèride amb l'argument (és un dir) que Estellés era “catalanista” perquè “pretenia la unitat lingüística del català”. Recordem que el PP i Vox són negacionistes d'aquesta unitat lingüística, com ho són del canvi climàtic i, en general, de la ciència, la cultura i el coneixement.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

I és que el PP i Vox (al País Valencià, però també a tot arreu on puguin governar, ja que ningú dins d'aquests dos partits contradiu Mazón i el seu executiu) consideren que la cultura no ha de “fer política”. Ho va dir el seu conseller de Cultura i vicepresident, el torero Vicente Barrera: ells volen una cultura “blanca”. I què és la cultura “blanca”? No és la dels rostres pàl·lids, sinó una cultura (són paraules textuals del teòric Vicente Barrera) “que no sigui una arma de colonització de les consciències”. Una cultura que sigui una arma de colonització de les consciències ja es veu que deu ser una cosa nefasta. I quin podria ser, sempre segons l'intel·lectual Barrera, un exemple de cultura blanca, que no colonitzi cap consciència? Doncs les corrides de toros, naturalment. Amb exemples com aquest podem anar copsant la subtilesa del raonament. Toros: cultura blanca, apolítica i no colonitzadora de les consciències. Estellés: cultura no blanca, polititzada i colonitzadora, perquè el poeta era catalanista i pretenia la unitat del català.

Aquests plantejaments infantils, obtusos i feixistoides no impediran, per descomptat, que se celebri l'Any Estellés a tot arreu del País Valencià, de Catalunya, de les Balears i de tot arreu on es parli català perquè, efectivament, aquesta és la llengua d'Estellés i d'una inesgotable llista de grans autores i autors valencians. Una altra suma molt llarga d'agents culturals del món literari, editorial, musical, teatral, de les arts plàstiques i visuals, coordinats per la poeta Àngels Gregori (un encert total haver-li confiat el comissariat de l'Any Estellés), amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes i de la societat civil, faran una gran festa estellesiana de punta a punta dels Països Catalans, per fer servir una expressió que a Barrera i a Mazón segur que els fa il·lusió.

S'ha d'admetre que el PP i Vox fan ben fet de témer Estellés. Perquè Estellés és un dels grans poetes del segle XX, un autèntic colós. Això vol dir que la seva obra, amb el ridícul suport del PP i de Vox o sense, perdurarà al llarg dels segles, si és que el món, com diuen els seus versos, no va a la catàstrofe de manera irremeiable. Quan aquesta colla de fanàtics i de prevaricadors ja no siguin ni un record penós, Estellés i els seus magnífics poemes seguiran brillant per a tothom que s'hi acosti. I la llengua catalana, també.

Sebastià Alzamora és escriptor
stats