02/01/2022

Els propòsits de cada any

2 min

Suposo que us passa el mateix que a mi. Cada any nou faig una profunda reflexió sobre coses de la meva vida que vull canviar, millorar. Aspectes amb els quals no acabo de sentir-me satisfet.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Un dels meus escriptors preferits, el guatemalenc Augusto Monterroso, va escriure una vegada: “La societat intenta destruir-te, n’ignoro el motiu”.

Què té a veure amb els propòsits d’inici d’any? Mireu, durant l’aturada de les vacances no és només un qui descansa. Tothom ha parat màquines, així que les embranzides de l’entorn no hi són i un té la sensació que sí, que aquest any finalment serà possible organitzar-se d’una altra manera, tenir més temps per fer exercici, per llegir, temps per a un mateix, ni que sigui per pensar i no viure tan acceleradament.

Ens sembla que els propòsits de cada any depenen de nosaltres, però no és ben bé així. Quan passin les vacances, el món es tornarà a posar en marxa i, com deia Monterroso, començaran les exigències, les pressions, els compromisos i els terminis. Ho diré clarament. Molt sovint els nostres objectius estan en col·lisió amb els objectius dels nostres clients, proveïdors, l’Agència Tributària, el cap de l’empresa, els fills, els familiars i, en definitiva, la societat. Perquè Monterroso tenia raó: la societat intenta destruir-nos o, més aviat, no ens permet viure de la manera com volem viure. I cada any, com qualsevol correpins de torn o boticlasta de segona divisió, tornem a fer propòsits que difícilment podrem complir.

Quina és la solució? Hi he pensat moltes vegades, però mai ho havia vist tan clar com enguany. Hi ha una dita que diu: “Si segueixes fent el mateix, seguiràs obtenint el mateix que ara tens. Si vols obtenir una cosa diferent, hauràs de fer una cosa diferent”. Aquest és el secret. El tema no és el propòsit, sinó què haig de canviar perquè la societat no es mengi el meu propòsit de cada any.

Aquesta és la gran pregunta. Resoldre-la no té gaire dificultat. El que és difícil és fer-ho. Perquè cal ser valent. Bon any a tothom!

stats