15/05/2021

En mode Rajoy

2 min

¿Sánchez en mode Rajoy? El dia 9 es va acabar l’estat d’alarma. I el govern espanyol va decidir deixar en mans de la justícia la decisió sobre les mesures restrictives que puguin prendre els governs autonòmics. És una manifesta subrogació de responsabilitats polítiques a la justícia, que recorda inevitablement el que va fer Mariano Rajoy amb la qüestió independentista. En aquell cas, va tenir cinc anys per reconduir el conflicte per la via política. Ni ho va intentar. I quan va veure que se li escapava de les mans, el va subrogar en el poder judicial (que curiosament en aquell moment, a diferència d’ara, no es va queixar, ans al contrari, ho va rebre amb indissimulable complicitat).

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Ara, Pedro Sánchez hi torna. Tot el que se li ha acudit és remetre la decisió sobre les mesures restrictives a la justícia. S’omplen la boca defensant la separació de poders, però a la mínima que veuen núvols demanen ajut als jutges. I després lamentaran que el poder judicial sigui avui el primer poder a Espanya.

Restringir llibertats no és cap broma. Per reduir drets fonamentals s’han de donar circumstàncies molt excepcionals, i requereix sempre el vot del poder legislatiu. Transferir l’última paraula als tribunals és confondre els papers. La responsabilitat de les decisions polítiques és dels governants. Els tribunals hi són per intervenir si hi ha un abús de poder que vulnera la llei, no per substituir-los. No és la seva feina validar una decisió política.

El desplaçament de la dreta cap al despotisme ultraliberal esgota el marge del tacticisme del president Sánchez. Ja no n’hi ha prou amb mirar una mica a cada costat, perquè a la dreta ja no l’espera ningú. Si vol remuntar haurà de perdre la por que fa que agafi tanta distància entre les promeses mínimament agosarades i la seva concreció (aquí tenim els indults esperant). Sense risc difícilment podrà establir les complicitats suficients per avançar des de la majoria que el va elegir. Defugir responsabilitats traslladant-les a la justícia no fa més que deteriorar el sistema institucional (que ja està prou deteriorat) i donar ales a les opcions autoritàries.

stats